The Alienist 2018-2020

Drama Deckare
USA
50 MIN
Engelska
The Alienist poster

Synopsis

Året är 1896 i New York och den nyligen tillsatta polischefen Theodore Roosevelt anlitar psykologen Laszlo Kreizler för att fånga en mördare som riktar in sig på unga manliga prostituerade. Tillsammans med New York Times-illustratören John Moore och sekreteraren Sara Howard börjar jakten på en av New Yorks första seriemördare.
Ditt betyg
3.3 av 44 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
The Boy on the Bridge
2018-01-23
02
A Fruitful Partnership
2018-01-30
03
Silver Smile
2018-02-06
04
These Bloody Thoughts
2018-02-13
05
Hildebrandt's Starling
2018-02-20
06
Ascension
2018-02-27
07
Many Sainted Men
2018-03-06
08
Psychopathia Sexualis
2018-03-13
09
Requiem
2018-03-20
10
Castle in the Sky
2018-03-27

Recensent

Patrik Jonsson

19 april 2018 | 10:00

En seriemördarthriller som aldrig tar sig bortom landet lagom

"The Alienist" är så där lagom ruggig och lagom engagerande. Den håller sig inom säkra ramar och "krånglar inte till det" genom att ta ut några svängar. Där har vi också det stora problemet med "The Alienist"; den är för säker, för ordinär. Kort och gott alldeles för lagom.
Med allt detta sagt blir jag ändå tvungen att sitta här och konstatera att "The Alienist" i grunden är en rätt genomtänkt och välarbetad produktion. Den bjuder onekligen på en massa obehagliga scener; en hel del blod och inälvor. Därför är det lite märkligt och främst tråkigt, att behöva fastslå att serien aldrig griper tag i mig, eller berör på ett djupare plan. Något som ju den, med tanke på innehållet, faktiskt borde göra.
 
Visst försöker man, och emellanåt är det riktigt snyggt. Just denna aspekten är dock också den enda som faktiskt tar sig några mil bortom landet lagom; "The Alienist" är riktigt iögonfallande och stämningsfull.
 
"The Alienist" bygger på romanen med samma titel från 1994 av Caleb Carr. En bok som faktiskt varit på väg att bli film och detta fler gånger än en. Den gamle och smått legendariske filmproducenten Scott Rudin köpte nämligen rättigheterna redan 1993, alltså innan själva romanen ens publicerades och detta för över en halv miljon dollar. Nu, 25 år senare, bestämde man sig alltså istället för att göra en tv-serie baserad på romanen.
 
I "The Alienist" kastas vi tillbaka till år 1896 och skådeplatsen är ett ganska så gotiskt, mörkt och slitet New York. Där har en 13-årig prostituerad pojke nyligen bragts om livet. I ett av New Yorks mindre angenäma kvarter hittas han, inte endast mördad, utan även både skändad och lemlästad; utan ögon och med ett avlägsnat könsorgan. Ruggigt värre.
 
Det hela uppmärksammas självklart i pressen och fallet är något som väcker stort intresse hos den smått egendomlige Dr. Laszlo Kreisler (Daniel Bruhl). Inte endast för att Kreisler vanligtvis gärna tar sig an annorlunda brottsfall, det hela påminner nämligen honom om ett liknande mord som inträffade i New York en bunt år tidigare.
 
Med hjälp av vännen tillika New York Times-illustratören John Moore (Luke Evans) och den viljestarka sekreteraren Sara Howard (Dakota Fanning) bildar de en slags ihärdig "kärringarna-mot-strömmen-trio". Med sina unika metoder och annorlunda tankebanor tar de sig an ett fall som leder dem rakt in i ett ondskefullt inferno av hat, brutalitet och mörker i något som faktiskt kan kallas för jakten på New Yorks första seriemördare.
 
Som en av huvudproducenterna till "The Alienist" hittar vi faktiskt ingen mindre än Cary Fukunaga. En kille som ju 2014 gav oss den alldeles fantastiska första säsongen av "True Detective". Detta är dock dessvärre inte något man ska lägga allt för mycket vikt i då "The Alienist" inte är någon ny "True Detective". Som jag varit inne tidigare på tycker jag tyvärr "The Alienist" är alldeles för ordinär och safe för att ens komma i närheten av en sådan produktion.
 
För den sakens skull är dock inte "The Alienist" någon usel serie. Framförallt är det en riktigt gedigen och stabil produktion. 1800-talets New York ser riktigt maffigt ut, där speciellt dess bordellkvarter sticker ut med allt sitt elände och all sin tragik. När jag tänker närmare på saken har nog New York sällan tidigare upplevts så pass gotiskt. Ibland känns det nästan som jag sitter och tittar på en slags Jack the Ripper-produktion, där England och dess London är utbytt mot USA och New York.
 
I "The Alienist" möts vi inte av några extraordinära skådespelarinsatser, de är dock stabila. Främst Bruhl sticker ut som den smått excentriske och närmast maniske Dr. Laszlo Kreisler, men även Luke Evans och Dakota Fanning gör sina karaktärer hygglig rättvisa. Sedan är det så klart alltid roligt att se gamla trotjänare som Ted Levine ("När lammen tystnar") och Micheal Ironside ("V") smyga förbi i små biroller.
 
Räknar man sig själv som en ihärdig slukare av filmer och serier som "True Detective", "Seven" och "Mindhunter" lär inte en serie som "The Alienist" framstå som särskilt märkvärdig. Är man dock rätt ny i genren och vanligtvis inte ser allt som har seriemördarthriller skrivet över sig? Då kan möjligtvis "The Alienist" sticka ut desto mer.
| 19 april 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
I Alienst är inte någon skådespelare som är filmens prontagonist , utan miljön och ett sent 1800-tal New York, som glänser med sin närvaro. Nepotism och korruption är seriens antagonist. Precis som i ”Mindhunter” möts karaktärerna med skeptisk och oro för det som är nytt. Serien gestaltar en stark kvinna ( Dakota Fanning) som utmanar männen i sin omgivning. Vilket blir både spännande och utmande. Serien är välgjord, lagomt upphetsade och miljön är både kuslig och mörk.
Läs mer