Shadow and Bone 2021-

Shadow and Bone poster

Synopsis

Fantasy-serie baserad på Grisha-böckerna av Leigh Bardugo. Ett mörkt hot hänger över den föräldralösa kartritaren Alina Starkov, när hon släpper lös en enorm kraft som ändrar ödet för hennes krigshärjade värld.
Ditt betyg
3.4 av 28 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
A Searing Burst of Light
2021-04-23
02
We're All Someone's Monster
2021-04-23
03
The Making at the Heart of the World
2021-04-23
04
Otkazat'sya
2021-04-23
05
Show Me Who You Are
2021-04-23
06
The Heart Is an Arrow
2021-04-23
07
The Unsea
2021-04-23
08
No Mourners
2021-04-23

Recensent

Charlotte Brange

22 april 2021 | 08:00

Välplanerad och lyckad fantasyadaption

Hett efterlängtade ”Shadow and Bone” är sprungen ur storslagna fantasyböcker och som nu komprimerats till vårt nära och kära Netflix. De åtta avsnitten av fantasyserien visar upp rejäl spänning och kommer passa likväl en nybörjare såsom en Grishaverse-nörd.
Äventyrliga ”Shadow and Bone” är baserad på de två böckerna ”Shadow and Bone” samt ”Six of Crows”, som båda stammar från den mångt populära bokserien om Grishaverse, skriven av Leigh Bardugo. Kombinerar vi denna mångfacetterade äventyrvärld med manusförfattaren som Oscarsnominerades för ”Arrival”, Eric Heisserer, ja då kan det verkligen slå gnistor.

Seriens huvudkaraktär Alina Starkov (Jessie Mei Li) får obekvämt allas ögon på sig när hon vid ett tumultartat tillfälle visar sig ha ovanliga, och väldigt starka, krafter. Hennes unika förmåga som en Sun summoner gör att hon plötsligt kastas in i General Kerrigans (Ben Barnes, välkänd från ”Narnia”) palats. För Alina börjar här och nu en kamp emot att ta ner The Fold, en slags skuggliknande och växande mörker fylld med skräckinjagande och illavarslande gestalter som kallas Volcra.

I en annan del av den stora kartan följer vi ett annorlunda gäng som i stort sett består av halvkriminella opportunister. Med jokerliknande Kaz (Freddy Carter) i spetsen, rekryterar han den akrobatiska spionen Inej (Amita Suman) samt den högt spelande Jesper (Kit Young) till ett omaka team med heistliknande upptåg i sikte. Gänget, som egentligen kommer ifrån ”Six of Crows”, vävs alltså här in i Alinas ”Shadow of Bone”-miljö och tillsammans ytterligare ett sidospår har vi byggt en Netflix-serie med det bästa av flera världar.

Fantasyvärldar kan ibland kännas svåröverskådliga och svårt snåriga för en outsider att ta steget in. Fantasi har ju som bekant inga gränser, så även de mest otänkbara gestalter och magiska krafter har möjlighet att dyka upp. ”Shadow and Bone” överraskar på många sätt, mycket i att de kombinerar en mer än komplex värld med en förvånandesvis rättfram och lättbegriplig historia.

Kommer du väl över tröskeln kring allt namndroppande kring karaktärer, deras krafter, en helt ny värld – ärligt talat, de första avsnitten kommer att vara tunga för en nybörjare – så kommer i alla fall några pusselbitar snart falla på plats. Jag satt med bokens karta framför mig och det var fortfarande klurigt, men hanterbart och kul att följa resorna runt i de många städerna som har inslag i allt från skandinaviska fjordar till ryska isvindar.

Alinas resa, eller snarare äventyr, är fylld med spänningsmoment som kommer att nöja både den nyfikna fantasyrookien, men även en fantasy-bokmal. Lore finns så att det räcker och blir över, och det storslagna Grishauniversumet är som upplagt för att förnöja allehanda intressenter. Berättandet är slugt, tar sin tid och det slängs inte in höghastighets-action ”bara för att”.

I spåren efter ”Game of Thrones” uttåg hoppas jag att ”Shadow and Bone” kan vara en del i nystarten till ännu fler detaljrika och välskrivna fantasyserier. Om första säsongen är här så här pass uttänkt och välplanerad ser jag med stort intresse fram emot vad de följande säsongerna kan bjuda på.
| 22 april 2021 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
1
Jag undrar om jag och recensenten har sett samma serie. Det var den mest oorginela serie jag har sett. Historien om ett kärlekspar som blir skilda och ska hitta tillbaka till varandra har nog alla sett minst 38 gånger tidigare. Skådespeleriet var inte heller mycket att hurra för. Den följde samma klyschiga nivå som resten av filmen gjorde. Sen tar dom nog rekord i hur många kärlekspar det går att få in i en serie.
Läs mer
5
Den var bra! Det var svårt att hänga med i början men sen gick det väldigt bra. Jag hade gärna också haft en karta att se på. Kul att "Zlatan" är med i serien ;)
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu