Riket (1994-1997)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Något underligt pågår på Rigshospitalet i Köpenhamn, där överläkare Moesgaard försöker hålla ordning på alla intrigerande läkare och patienter. Bland dem finns den ständiga patienten Fru Drusse, som tror sig vara i kontakt med den andliga världen. Vad är det som viskar och rör sig i Rigshospitalets många kulvertar och korridorer?
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

SÄSONG 1

S01 E01

The Unheavenly Host

1994-11-24

S01 E02

Thy Kingdom Come

1994-12-01

S01 E03

A Foreign Body

1994-12-08

S01 E04

The Living Dead

1994-12-15

SÄSONG 2

S02 E01

Death on the Operating Table

1997-11-01

S02 E02

Birds of Passage

1997-11-08

S02 E03

Gargantua

1997-11-15

S02 E04

Pandemonium

1997-11-22

RECENSION: RIKET

Andar och andra tossigheter
"Riket" känns lika aktuell idag som den gjorde 1994 då den hade premiär. Speciellt i dessa tider då mindfulness letat sig in på Arbetsförmedlingens coachmöten och när EU förbjuder naturläkemedel på löpande band. Denna udda skräcksåpopera är en satir om läkarvetenskapen men även den New Age-våg som svept genom landet sedan 90-talet. När man ser den får man dock, för att citera von Trier, ta det goda med det onda.
Rikshospitalet i Köpenhamn utgör symbolen för den vetenskapliga tron samt platsen för detta märkliga skådespel. Innanför dess väggar härskar den svenske överläkaren Stig Helmer, spelad av den eminente Ernst Hugo Järegård. Här finns även hans kollegor: avdelningsföreståndaren för den neurokirurgiska avdelningen Einar Moesgaard, den egensinnige patologen Bondo och underläkaren Krøgshøj samt en grupp förvirrade läkarstudenter. Stig är allt annat än nöjd med att befinna sig i Danmarks huvudstad. Han är egoistisk på gränsen till narcissistisk och avslutar varje avsnitt med att blicka ut över Barsebäck och förbanna sig över danskarna, ”Här: Danmark, utskitet av kalk och vatten. Och där: Sverige, hugget i granit. Danskjävlar!” Flertalet av Stigs absurda repliker ter sig inte lika roliga utan kontext, men vore det inte för honom skulle det inte vara Riket. 

Serien gör allt det kan för att ifrågasätta vår övertro på läkarvetenskapen samt göra sig lustig över den. De högt ansedda läkarna på sjukhuset är medlemmar i logen ”Rigets sønner”. De samlas i en lokal på källarplan i sjukhuset. Ett ovanligt oglamoröst tillhåll för något så upphöjt som läkareliten. De har ritualiserade möten men förkastar samtidigt det ockulta och får smisk på fingrarna om de dricker kamomillte. Stig undrar krasst var lösnäsorna är när han får veta att en patient ska sövas med hypnos istället för narkos. Denna krock mellan två starka trossystem är grunden för berättelsen i serien och det är här Fru Drusse (Kirsten Rolfes) kommer in som representant för den övernaturliga sidan. 

Fru Drusse är en hypokondrisk spiritist. Vid ett besök på sjukhuset får hon kontakt med en orolig ande. En ande som behöver hennes hjälpa för att kunna gå vidare. Även om Fru Drusse gör en underhållande insats så är det hennes historia jag tycker är svagast. För att befinna sig i skräckgenren är den inte tillräckligt obehaglig och den klassiska spökhistorien ter sig för självklar i förhållande till den annars totalt knäppa och kaotiska storyn. Hennes sökande efter det okända är på sin höjd gulligt och påminner mig mest om när jag lekte ”Anden i Glaset” som tonåring. Vilket är lite småmysigt, men inte så mycket mer.

Däremot har Lars Von Trier verkligen lyckats med att demonstrera människans dubbelmoral och visa på hur exkluderande trossystem kan tvingas sträcka sig över gränserna för att finna lösningar i nödsituationer. Det är dock ingen serie för alla. Fotot är kornigt och sepiafärgat,  brun-beigt likt alla kommunala institutioner, och det är snabba ryckiga klipp som gäller. Steget till Dogme 95 är inte långt. Säsong två är ojämnare än ettan. En del av skämten närmar sig buskis och skräckpartierna är överdrivna på gränsen till töntiga. Gillar man verkligen skräck så finns det andra serier som är bättre t.ex. ”Penny Dreadful”. Fast man får inte glömma att fram tills 1994 så hade det knappt gjorts några nordiska fantastikserier.

Tyvärr gick Ernst Hugo Järegård och Kirsten Rolfes bort innan en tredje säsong hann spelas in. Därför har serien inget riktigt slut, men i detta fall spelar det ingen större roll. Vissa berättelser, som denna, handlar mer om vägen än målet. Man måste inte se den för att det är ett stycke TV-historia, men om du längtat efter en förvriden skräckvariant av ”Cityakuten” så har du hamnat rätt. Förvänta dig att bli överraskad och äcklad. För man vet aldrig vad som väntar när portarna till Riket öppnar sig. 
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Svenmorris
Hej Alla mina cyber-vänner!!:-)....fattar ni hur lojal, Jag...skulle  va egentligen..om nån ville ha mig som sin kompis.....haha...klart en idiot-jävel som jag med matchande utseende skulle va helt sjukt lojal....för jag har ju ingen annan.....jo...man är ju inte någon av guds vackrare skapelser....men att vara ful är inget att skämmas över som morsan sa till mig när jag var liten.....det finns säkert m¨nga fula djur o m'nniskor i världen....så där är jag i alla fall inte ensam!!:-)
Svenmorris
hallå....det är bara jag igen....känner mig lite ensam. här....nån som har lust att slå ihjäl nån minut med nån som inte kanske har den vassaste hjärnan ...men som är tillräckligt trög för att slippa ha full insikt om det i alla fall!....Jaha...jag försöker väl lite senare....vore så skönt att få prata med någon....kommer inte ens ihåg när nån senast ville växla några ord med mig`?....hmm......jaaa det ät kanske lite tidigt på morgonen än,,, ..många som sover o inte vill prata?. ....jag återkommer...
Svenmorris
Hallå alla!...kan nån försöka förklara för den här idioten hur man gör för att få titta på filmer o serier på den här sidan!...försökt..o försökt..o försökt på alla tänkbara o logiskt möjliga  sätt...o därefter även på alla helt orimliga o omöjliga.....Hjälp...nån där ute!?...känner mig helt ensam i det här.. ..hoppa på min kampanj...."Hjälp den här Idioten"
Visa fler (15)

Veckans populära serier

Visa fler