Presumed Innocent 2024-

Presumed Innocent poster

Synopsis

Ett hemskt mord vänder upp och ner på Chicagos åklagarmyndighet när en av deras egna misstänks för brottet, vilket tvingar den anklagade att kämpa för att hålla ihop sin familj. Serie som bygger på filmen från 1990.
Ditt betyg
4.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

10 juni 2024 | 18:30

Välspelat rättegångsdrama går på rutin

RECENSION (avsnitt 1-7). Jake Gyllenhaal står åtalad i en uppdatering av 90-talsfilmen ”Misstänkt för mord”. Miniserien är starkt spelad och välskriven, men gör sig också skyldig till att trampa i välbekanta spår.
I skrivande stund har jag varken sett filmen ”Misstänkt för mord” (1990) med Harrison Ford, eller läst romanförlagan av Scott Turow. Jag tar mig an Apples nya miniserie med de bästa förutsättningarna, helt ovetande om vilka twistar och överraskningar som väntar längs vägen.
 
"Presumed Innocent" lockar med mordutredning och rättegångsdrama i en miljö präglad av makt, ambitioner och fulspel. Frågan som ska hålla oss tittare kvar genom åtta avsnitt är: har Rusty Sabich (Jake Gyllenhaal) begått ett brutalt mord på sin kollega och älskarinna?
 
Rusty är en respekterad åklagare och en älskad familjefar i Chicago. Samtidigt vänstrar han med en av sina närmaste medarbetare, Carolyn Polhemus. När hon mördas i sitt hem pekar alla spåren tillbaka mot honom.
 
Avsnitt för avsnitt utvecklas mysteriet med nya detaljer, vittnen och pusselbitar som ska få oss att välja sida - antingen tror vi på Rustys oskuld och köper hans teori om en annan gärningsman, eller så ser vi bortom den städade fasaden. Har han det i sig, fick han en knäpp och slog ihjäl kvinnan han påstod sig ha älskat? Publiken får vara juryn, åtminstone fram till sista avsnittet.
 
Det kan inte vara lätt att spela en rollfigur som ska hålla tittaren i schack på det viset. Jag granskar noga Jake Gyllenhaals uttryck och repliker efter ledtrådar. Vi ser spår av svartsjuka och ilska i de korta tillbakablickarna i förhållandet med Carolyn (spelad av norska stjärnskottet Renate Reinsve), men också trygghet och värme i relationen till hans tonåriga barn. Rollen tvingar honom till en svår balansgång, med nackdelen att man aldrig riktigt får grepp om karaktären.
 
Apple har inte försett oss journalister med det sista avsnittet, vilket känns lite snopet - som att recensera en film där den avgörande kvarten kapats bort. Ett antiklimax till slut kan sänka helheten, en stark final kanske lyfter betyget till en 4. Kanske ser jag den där Harrison Ford-filmen ändå, om nyfikenheten blir olidlig.
 
Vid sidan av själva mysteriet finns flera anledningar att titta vidare. Serien är skapad av David E. Kelley, en tv-veteran med förkärlek till advokatserier och whodunnits: ”Ally McBeal”, ”Big Little Lies” och ”The Lincoln Lawyer” är bara några succéer på hans långa (låååånga) meritlista. Det är ett namn som ofta står för kvalitet. Samtidigt känns det lite förutsägbart att just han gör en serie som denna. Det hela går lite på rutin - Keller har inte direkt några nya tricks att visa upp.
 
Ytterligare starka namn hittas i rollistan. Ruth Negga får en köttig roll som Rusty Sabichs försummade men lojala hustru Barbara, som behöver avgöra hur länge hon vill stå kvar vid en otrogen och mordmisstänkt makes sida. Peter Sarsgaard är ett rent nöje att se som självbelåten åklagare som hoppas sätta dit Rusty.
 
Här är själva hooken med ”Presumed Innocent”: både den misstänkte och mordoffret jobbade på samma åklagarkontor som nu ska försöka skipa rättvisa i rättssalen. Många infekterade relationer riskerar att sätta käppar i hjulet för allas professionalism. Så byggs riktigt snaskiga konflikter. 
 
Och jag har alltid gillat domstolsdraman. Det finns något oändligt lockande i den teatraliska tyngden i en riktigt bra slutplädering. Varje slugt övertramp som får motståndaren att utbrista ”Objection, Your Honor!” får mig att le.
 
Rättssalen, en plats där fakta ska presenteras och granskas, blir (i Hollywoodverk, åtminstone) ett slagfält för stora egon. En cirkus där advokaternas färdigheter - inte nödvändigtvis sanningen - kan göra hela skillnaden mellan fängelse eller frihet. En skrämmande tanke, såklart, men ack så bra underhållning. Halvvägs genom serien är det just den välbevakade rättegången mot Rusty Sabich som får stå i fokus. Serien blir vassare.
 
Så varför inte ett högre betyg? Jag blir inte omedelbart fastklistrad. Lika ofta som "Presumed Innocent" når sina toppar hamnar den också i djupa dalar med upprepande scener, onödiga birollsfigurer och flashbacks som känns som utfyllnad. En sån här serie behöver fler överraskningar, chockerande twistar och en tajtare story.
 
Min dom i slutändan: "Presumed Innocent" är ett sevärt rättsfall, en fängslande sommardeckare att bingekolla under regniga dagar. Den lockar med starka skådespelare och välskrivna intriger, men saknar det lilla extra för att bli nästa tv-snackis.
 
| 10 juni 2024 18:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Presumed Innocent
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu