Painkiller 2024-

Drama Komedi
Sverige
Svenska
Painkiller poster

Synopsis

Serien "Painkiller" är berättelsen om en mamma och dotter som försöker göra livet bättre för den andra, men misslyckas gång på gång. Dijana är stolt knegare från Balkan som slitit ut kroppen med städ- och fabriksarbete. Hennes dotter Andrea lyckas få henne att börja på en kurs för patienter som lider av obotlig smärta. När kursen plötsligt läggs ner får Andrea en idé – hon ska utsätta sin mamma för saker som garanterat får henne att tänka på annat.
Ditt betyg
3.3 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Painkiller
Seriepremiär
26 januari 2024
Digitalpremiär
26 januari 2024
Antal säsonger
0
Antal avsnitt
0
Språk
Svenska
Land
Sverige

Recensent

Fredrik Adolvsson

29 januari 2024 | 16:00

Fullt vardagskaos i årets svenska feelgood-serie

RECENSION. Välkommen till Göteborg, där Gabriela Pichler ("Äta sova dö") låter oss hänga med när en mor och hennes dotter gör underbart kaos i varandras vardag.
Jag kommer på mig själv med att dra paralleller till "Albert & Herbert", av alla serier. Inte för att det är en remake eller att historien i sig känns igen men det här är verkligen väldigt mycket Göteborg, i kombination med relationen mellan förälder och vuxet barn. Stoltheten och envisheten. Det känns igen.
 
“Painkiller” handlar Dijana och hennes dotter Andrea. Dijana är en balkanmorsa som slitit ut kroppen och har ständig värk, men som äntligen verkar få den smärtbehandling hon väntat på i 20 år. Andrea är konstnär, det vill säga utan riktigt jobb (menar mamma) och dessutom singel. 
 
Det är relationen mellan de båda som är seriens naturliga drivkraft. Dels för att situationerna uppstår i konflikterna dem emellan, men också för att det känns så äkta och ärligt. För att under irritationen och ilskan finns en väldig värme och kärlek.
 
Och humor, inte minst.
 
Dijana och Andrea spelas av Snezana Spasenoska, som här begår skådespelardebut, och teatervana Dodona Imeri i sin första tv-roll. Och vilka fantastiska jobb de gör. Kanske hjälper det också att det är mestadels mindre kända namn i rollistan. Vägen till verkligheten blir så mycket kortare då. 
 
Jag var inte omedelbart såld på “Painkiller”. Inledningen är bra, underhållande, men om jag bara bedömde serien baserat på de två första avsnitten (som först fanns tillgängliga för recensenter) så hade betyget blivit lägre. Inte mycket lägre, men lägre. 
 
Det tar ett par avsnitt innan “Painkiller” kommer igång. Jag får känslan av att seriens upplägg, själva startskottet, dras ut på lite i onödan över en längre tid. Som om saker som händer i tredje avsnittet hade varit mer logiskt placerade i första avsnittet.
 
Men det är sånt där jag brukar kalla små detaljer. Petitesser. Vi kommer ju ändå dit tids nog, och på vägen får vi hänga med Dijana och Andrea och människorna i deras liv, och på den punkten har jag absolut inga klagomål.
 
Och det hjälper att leva en stund med karaktärerna. Lära känna dem. För innan jag vet ordet av sitter jag där och skrattar högt, känner ända i hjärtat, håller tummarna för att det ska lösa sig för våra hjältinnor.
 
Bakom “Painkiller” står Gabriela Pichler, som långfilmsdebuterade 2012 med flerfaldigt Guldbaggevinnande “Äta sova dö”.  Hon har regisserat och skrivit manus tillsammans med fotografen Johan Lundborg. Jag hoppas de har fler historier med Dijana och Andrea i sig.
| 29 januari 2024 16:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Painkiller
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu