Litvinenko 2022

Deckare Thriller
Storbritannien
47 MIN
Engelska
Litvinenko poster

Synopsis

Dramaserie om Aleksandr Litvinenko, den ryske före detta KGB-spionen som blev mördad med radioaktivt polonium i London 2006. Förgiftningen utlöste en av de mest komplexa och farligaste utredningarna i Londons polishistoria. Serien följer poliserna från New Scotland Yard i deras intensiva jakt på personerna som inte bara är ansvariga för Litvinenkos död, utan även har utsatt brittiska allmänheten för livsfara.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Litvinenko
Seriepremiär
15 december 2022
Digitalpremiär
17 januari 2023
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
4
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Episode 1
2022-12-15
02
Episode 2
2022-12-15
03
Episode 3
2022-12-15
04
Episode 4
2022-12-15

Recensent

Anna Sundell

16 januari 2023 | 10:15

Välspelat om chockerande mord på rysk avhoppare

I serien om det verkliga mordet på rysk-brittiske Alexander Litvinenko verkar man ha gått in till fullo för att göra det omskakande fallet rättvisa, men efter en stark inledning tappar "Litvinenko" långsamt greppet om tittaren.
Den 17 november 2006 kallas två poliser till University College Hospital i London för att inleda en mordutredning. Två saker gör fallet ovanligt. För det första, mordet har inte skett ännu. För det andra, den som har tillkallat polisen är det blivande mordoffret självt. 
 
Det är onekligen en dramatisk inledning på en serie. Den rysk-brittiske Alexander Litvinenko, uttalad rysslandskritiker och före detta FSB-officer, är övertygad om att han har blivit förgiftad och att hans dagar är räknade. Enda chansen att utreda hans mord är om han själv hinner vittna från sin sjukhussäng om vad han har gjort och vilka han har träffat, innan tiden rinner ut. 
 
Premissen låter som något ur en Agatha Christie-roman. Men deckarromantiken är ganska långt borta i denna verklighetsbaserade serie om förgiftningen av Alexander Litvinenko, ett hänsynslöst mord med ofattbar nonchalans inför faran för allmänheten och där spåren leder hela vägen upp i toppen på Kreml. 
 
Den brittiska poliskåren vet inledningsvis inte riktigt vad de ska göra av fallet. Men när de börjar nysta i det och inser att det inte är vilket gift som helst som har använts mot Litvinenko, utan en sällsynt livsfarlig substans kallad Polonium-210, inleds en jakt på spår av det radioaktiva ämnet över hela London. Ämnet är ofarligt utanpå huden, men dödligt i doser mindre än ett sandkorn om man får in det i kroppen, och alla som har varit i närkontakt med Litvinenko, hans mördare, eller platser där de vistats, kan vara i fara. Men genom att spåra poloniumet bakåt kommer polisen också allt närmare att hitta Alexanders mördare. 
 
I rollen som ursprungsryssen Litvinenko, som pratar engelska med kraftig rysk brytning och hade varit brittisk medborgare i mindre än en månad vid tiden för sin förgiftning, har man castat den helskotske David Tennant. Det är ett modigt val av roll för Tennant, halvt betraktad som brittisk nationalklenod efter sin tid som den populäre tionde doktorn i långköraren ”Doctor Who”. 
 
Jag får tillstå att jag var lite nervös för hur väl rollsättningen skulle falla ut - misslyckade ryska accenter är trots allt något av en klyscha i filmvärlden. Men jag kunde andas ut ganska snabbt. Pålitlige Tennant verkar ha tagit sin hemläxa på största allvar, och övertygar åtminstone i mina öron som den dödssjuke ryssen. Han är i stort sett oigenkännlig i rollen, och spelar den med en inlevelsefull stoiskhet som tycks signalera respekt för den verkliga förebilden. 
 
Bland de övriga karaktärerna får vi främst följa Alexanders änka Marina (Margarita Levieva), och utredaren Brent Hyatt (Neil Maskell). Hyatt är den som intervjuar Litvinenko på hans dödsbädd, och utvecklar en stark lojalitet mot både honom och Marina. Maskell spelar rollen med en otroligt sympatisk framtoning som balanserar fint mot de mer kantiga personer som paret Litvinenko utgör. 
 
Hela den brittiska poliskåren porträtteras också i väldigt positiv dager. Poliserna som letar spår av Polonium-210 utsätter sig för stora personliga risker, och man hade kunnat föreställa sig interna konflikter kring vilka uppoffringar de förväntas genomgå för att lösa mordet på en så nybliven medborgare, men här finns inga sådana tendenser. 
 
Istället går alla in med inställningen att det är en landsman de ställer upp för, och tar sig an det svåra fallet med envis idoghet. Det är charmigt på det där typiskt lågmälda sättet som bara britter lyckas uppvisa. Men här finns också en snudd på orimlig naivitet, när de hyggliga brittiska utredarna börjar komma närmare sina misstänkta, och blir fullständigt bortkollrade av välslipade ryska duperingsproffs.
 
Inledningsvis lyckas ”Litvinenko” bygga upp en viss spänning, mycket tack vare Tennants insats och den tickande klockan som obönhörligt räknar ner mot Litvinenkos sista andetag. Tyvärr faller serien därefter offer för något som ofta drabbar alltför ambitiöst verklighetstrogna draman - det blir alldeles för linjärt. Marina och poliskåren driver på sina respektive sätt fallet vidare, men trots att det till sist eskalerar till att handla om politiska spänningar mellan Ryssland och Storbritannien på nationell nivå, så rinner spänningen ut i sanden någonstans längs vägen - vilket får ses som ett underbetyg till en serie på ynka fyra avsnitt. 
 
Mordet på Alexander Litvinenko skedde i november 2006 och utredningen drar ut på tiden ända till 2021. Dramaturgiskt är det förstås svårt att hålla liv i en så lång tidslinje, och det märks att man ibland har försökt klämma in lite falska spänningsmoment bara för sakens skull. Det är visserligen välspelat från alla inblandade, och engelsmännens strapatser med ryssarna är milt underhållande. Men ju längre in i serien man kommer, desto mer börjar handlingen kännas forcerat utdragen. 
 
Med det sagt är det ett fascinerande och häpnadsväckande fall som skildras. Då serien verkar ha hållit sig väldigt nära verkligheten har man nog mer behållning av ”Litvinenko” om man går in med förväntansbilden av ett slags semidokumentär, snarare än en teveserie. 
 
"Litvinenko" har premiär på Viaplay den 17 januari. 
| 16 januari 2023 10:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Litvinenko
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu