Liaison 2023

Thriller
Frankrike
52 MIN
Engelska
Franska
Liaison poster

Synopsis

Denna samtida thriller utforskar hur gamla misstag kan förstöra framtiden. En blandning av action och oförutsägbar intrig där spionage och politiska intriger utspelas mot bakgrund av en passionerad, lång kärlekshistoria.
Ditt betyg
3.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Liaison
Seriepremiär
24 februari 2023
Digitalpremiär
24 februari 2023
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
6
Avsnittslängd
Språk
Engelska , Franska
Land
Frankrike
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Storm Warning
2023-02-24
02
Chaos
2023-03-03
03
Manipulations
2023-03-10
04
Carnage
2023-03-17
05
Family Album
2023-03-24
06
An Eye for an Eye
2023-03-31

Recensent

Anna Sundell

24 februari 2023 | 10:00

Bortslösade stjärnor i blek fransk-brittisk spionthriller

Förbjuden romans mellan Eva Green och Vincent Cassel i en internationell spionserie - låter det som ett vinnande koncept? Håller med. Men skenet bedrar dessvärre.
Någonstans djupt i mitt undermedvetna väntar jag alltid på nästa Jason Bourne. Det vill säga, ingen en riktig ny Jason Bourne-film, utan en motsvarighet. Något som känns nytt och fräscht, men som har samma ruffiga Euro-känsla där man ständigt förflyttas mellan länder och språk, och kan få en air av Paris, London och Berlin under en och samma timme. 
 
Den här längtan vaknar till ibland, som ett sömnigt litet murmeldjur på Groundhog Day, när den vädrar något med potential. Och miniserien ”Liaison” fick verkligen Jason Bourne-murmeldjuret att börja sniffa nyfiket i luften. Spionthriller med tunga stjärnor som Eva Green och Vincent Cassel - check. Fransk-brittisk serie där man dragit nytta av Greens tvåspråkighet - check. Produktion av Apple TV+ - mycket lovande, efter flertalet starka leverabler de senaste åren, inte minst  underbara ”Slow horses”. Vad skulle kunna gå fel? Jo, möjligen det här med ett trovärdigt manus då.
 
Men det tar ett tag innan seriens brister börjar ge sig till känna, och ”Liaison” börjar lovande. Eva Green spelar Alison Rowdy, högt uppsatt medhjälpare till en brittisk politiker. Vincent Cassel spelar Gabriel Delage, frilansande fransk fixare med en imponerande förmåga att ta sig in obemärkt nästan var som helst. Alison och Gabriel har ett mystiskt förflutet tillsammans, och deras vägar korsas igen för första gången på många år när de båda blir indragna i en konspiration kring EUs och Storbritanniens cybersäkerhet. 
 
Tyvärr är det i samspelet mellan Alison och Gabriel som ”Liaison” framförallt går bort sig. Både Green och Cassel inleder starkt på var sitt håll, Green med sin vanliga, stencoola uppsyn och Cassel som behärskad spion med älskvärd arbetarklass-känsla. Men när karaktärerna möts efter tjugo år och vi förväntas köpa deras omedelbart hyperpassionerade - och tydligen helt okontrollerbara - attraktion för varandra går det snabbt utför. 
 
Alison Rowdy, som inledningsvis gav ett intryck av sval intelligens och egen agenda, blir plötsligt ett neurotiskt vrak som agerar känslomässigt och irrationellt. Inte ens skickliga Eva Green lyckas sälja karaktären och man bävar för hur illa det hade varit med en mindre begåvad skådespelerska i rollen. Cassel klarar sig mer med äran i behåll, men hans Gabriel är heller inte lika misshandlad av manuset. Det hintas tungt om en mörk hemlighet från deras ungdomstid tillsammans, och ett tag hoppas jag att det avslöjandet ska rädda upp situationen och förklara karaktärernas agerande, men nej, det väcker snarare ännu mer WTF-känslor. 
 
Seriens premiss och hotet som målas upp är i grunden hyfsat intressant, där cyberattacker mot London knyts ihop med den geopolitiska dimensionen genom att Brexit har ställt britterna utanför EUs beskydd. Men utöver svårbegripliga karaktärer dras ”Liaison” dessutom med ett flertal logiska luckor som gör att man aldrig riktigt sugs in i serien. Detta i kombination med skissartade skurkar och en förutsägbar plot twist mot slutet, adderar sammantaget upp till alltför många brister för att man ska kunna ha överseende med det. 
 
Kanske är jag väl hård mot ”Liaison”, men det som stör mig mest här är nog ändå besvikelsen över den förlorade potentialen. Med ett skickligare handlag kunde den här serien ha blivit något riktigt spännande, och tar man in proffs som Eva Green och Vincent Cassel bör man ge dem något bättre att jobba med. Men för den här gången kryper Jason Bourne-murmeldjuret tillbaka i sitt ide och somnar om. 
| 24 februari 2023 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Liaison
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu