Syskonen Baudelaires olycksaliga liv 2017-2019

Syskonen Baudelaires olycksaliga liv poster

Synopsis

Historien följer tre föräldralösa syskon - Violet, Klaus och Sunny - och deras djävulskt onde vårdnadshavare Greve Olaf som planerar att lägga vantarna på barnens arv.
Ditt betyg
3.2 av 74 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
01
The Bad Beginning: Part One
2017-01-14
02
The Bad Beginning: Part Two
2017-01-14
03
The Reptile Room: Part One
2017-01-14
04
The Reptile Room: Part Two
2017-01-14
05
The Wide Window: Part One
2017-01-14
06
The Wide Window: Part Two
2017-01-14
07
The Miserable Mill: Part One
2017-01-14
08
The Miserable Mill: Part Two
2017-01-14

Recensent

Jonna Vanhatalo

8 april 2018 | 10:15

Familjeäventyr som oroar mer än den roar

En riktigt snygg serie som är en fröjd för ögonen, men inte roar lika mycket på andra plan. Detta dystra familjeäventyr är förvisso till en början underhållande och jag gillar Neil Patrick Harris som Count Olaf. Dock saknas det ett djup och ett konsekvent tempo i berättelsen, samtidigt som dialogen aldrig blir så rolig som den tror sig vara.
Jag har inte läst böckerna, och ska nog faktiskt inte göra det heller. Kan tänka mig att de har nyanser som inte denna repeterande serie lyckas återskapa, men jag blir inte tillräckligt nyfiken på att ta reda på vad mer som kan finnas där.

Historien handlar om de tre olycksaliga syskonen Violet, Klaus och Sunny, som efter deras föräldrars tragiska bortgång hamnar i förmyndarskap hos sin avlägsne släkting greve Olaf. Olaf är ute efter barnens förmögenhet snarare än att ta hand om dem, och han kommer verkligen inte ge sig förrän han fått tag på pengarna.

Den grymt nedstämda sagan om de olycksaliga små, berättas av Lemony Snicket, författaren till bokserien. Han spelas bra av en torrt skön Patrick Warburton, som dyker upp titt som tätt och med melankolisk röst leder oss vidare i tragiken. Han är en behållning vid sidan av Neil Patrick, men blir tyvärr, också han, efter ett tag mest bara upprepande och inte vidare intressant.

Produktionen är som sagt fantastiskt snygg. Det ser någonstans ut som om Wes Anderson och Tim Burton träffats för att skölja ner några deppiga glas och skapat en unge mellan skålen. Det är grådaskigt, fast ändå riktigt tilltalande om man bortser från stundvis dålig CGI - för ögonen vill säga. Vilket också räcker en bit. Men inte längre än så. För ungefär lika mycket som jag verkligen uppskattar kulisserna, lika tråkigt känns det klyschiga som händer i förgrunden.

Karaktärerna är stereotypa, vilket i och för sig passar bra till de stilistiska kulisserna. Dock finner jag samtligas agerande och reaktioner inte vara trovärdiga alls efter ett tag, varför jag inte orkar bry mig om dem.

Manuset bygger på svart torr humor, men det blir inte roligt. Ibland drar jag på munnen men mer händer inte. Allting är provocerande upprepat efter de första avsnitten, så pass att till och med mina förlåtande barn (på 7 och 9 år) håglöst utbrister efter ett tag: Varför dör alla snälla? Varför blir det likadant hela tiden? Varför är han med igen? Blir det inget annat snart? 
Eländet är kul först, fast blir sedan frustrerande och känns efter ett tag mest bara just extremt olycksaligt.

Det händer lite mer i andra säsongen, men mest är det bara en ny säsong som börjar och med den tänds en gnista. Snart har tyvärr även den slocknat och vi fortsätter på samma gamla, samma-gamla, ja vad det nu är. Jag gäspar och barnen börjar längta efter ett slut.

”Syskonen Baudelaires olycksaliga liv” är trots sitt svårmod en på sina håll trivsam serie som funkar ett par avsnitt i taget. Vänta sedan ett halvår och kör två till.
 Överlag hade den mått bra av mer driv, ett bättre manus med rappare repliker samt lite hjärta. Men det är snyggt, om man vill vila ögonen på något trevligt tills att Wes Anderson nya kommer. Annars, se på annat.
| 8 april 2018 10:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
4
Jag håller inte alls med Om Moviezines betygsättning. Jag gillade filmen, men tyckte den hade sina brister för att den avvek ifrån att kronologiskt följa böckerna. Den var mer ett en mix där de rörigt pressat ihop de tre första böckerna och sedan kastat om en del av händelseförloppen i böckerna. Det tycker att de har lyckats bättre med i serien där de istället valt att ge varje bok två avsnitt. Därmed får man istället hela historien berättad precis i den följd som man läst i böckerna. Men sen går det inte att komma ifrån att man saknar Jim Carrey. Han gjordce Count Olaf till sin ikoniska roll. Men som tur är har ju Neil Patrick Harris till viss del valt att kopiera Jim Carreys gestaltning av karaktären så att det blir lite samma känsla. Men hade Jim Carrey upprepat sin roll så hade serien kunnat få fullt betyg.
Läs mer
3
Serien är rätt repetitiv men jag gillar den ändå. Gillar man den inte säger de ju faktiskt åt en i början av varje avsnitt att inte titta ;D
Läs mer
3
Serien är repeterande, men andra säsongen blev bättre. Om du tycker karaktärerna är orealistiska missar du lite poängen med dem. Det är menat att vara satir och överdrivet. Böckerna och serien skakar om den världsbild att vuxna alltid har rätt. Den förlöjligar byråkrati och auktoritära figurer som lärare och föräldrar. Sen att dina barn inte förstår kan förklaras med att serien är menad för äldre åldrar och är på engelska. Värt att nämna serien är definitivt inte menad för alla. Men serien är mer än vara mörk för mörkhetens skull.
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu