Kamikaze 2021

Drama Thriller
Danmark
23 MIN
Svenska
Engelska
Danska
Tyska
Kamikaze poster

Synopsis

Julies liv är perfekt – hon har en kärleksfull familj, fantastiska vänner och massor av pengar. Men strax efter hennes 18-årsdag får hon ett sms som förändrar hennes liv för alltid.
Ditt betyg
2.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
The Party is Over
2021-11-14
02
Before and After
2021-11-14
03
Flight Mode
2021-11-21
04
Happy White Day!
2021-11-21
05
Lost Luggage
2021-11-28
06
Pancake Syrup
2021-11-28
07
Home
2021-12-05
08
Krzysztof and the Cosmic Coincidence
2021-12-05

Recensent

Anna Sundell

13 november 2021 | 16:00

Långtråkigt och anemiskt om influencer i kris

Julie är en bortskämd dansk influencer vars liv ställs på ända när föräldrarna dör i en flygkrasch. Tråkigt för henne, men ”Kamikaze” ger oss ytterst lite att jobba med när det gäller att engagera sig i hennes påföljande livskris.
Det förpliktigar att döpa en serie till ”Kamikaze”. Det frammanar bilder av action och fart, av våghalsighet och irrationella beslut. Men det sista är det enda vi bjuds på i detta segdragna danska drama om överklasstjejen Julies försök att förhålla sig till föräldrarnas plötsliga dödsolycka.
 
Vid seriens början lever Julie det goda livet med kompisgänget, och fördriver dagarna med shopping, vinluncher på stan och flödesuppdateringar för sina Instagramföljare. Men när de semestrande föräldrarna dör i en flygkrasch någonstans över Rwanda slås hennes tillvaro i spillror, och hon tappar intresset för sina tidigare sysselsättningar. Tidigt låts vi också förstå att vid något tillfälle längre fram i tiden kommer hon själv att krascha ett plan i en öken men överleva, då med det lockiga håret avrakat och en färsk ansiktstatuering över ena ögonbrynet.
 
Hur hamnar denna bekväma partytjej i en sådan situation? Det är det ”Kamikaze” vill berätta över åtta runt 25-minuterslånga avsnitt. Vi får därmed följa den trumpet deppiga Julie när hon försöker bearbeta sin livskris genom segdragna samtal med sitt mähä till psykolog och tafatt flirtande med den polske plattläggaren i källaren. Så småningom övergår hon till misslyckade självmordsförsök och planlöst globetrottande, men till och med det lyckas hon göra långtråkigt. Här finns en påtaglig avsaknad av konflikter som driver handlingen framåt, och ärligt talat är det ganska tråkigt att titta på en person som oavbrutet ältar sina föräldrars flygkrasch.
 
Det känns som att det någonstans finns en potential till intressant historia i ”Kamikaze”, men anslaget är på tok för monotont för att man ska orka bygga upp något engagemang. Serien lider också av en likgiltig och apatisk centralfigur i Julie, lika svår att tycka om med sitt flamsiga kompisgäng som när hon är butter enstöring i öknen. Hon verkar inte bry sig om någonting - så varför ska vi bry oss om henne? Marie Reuther lyckas visserligen förmedla ett trovärdigt porträtt, men Julie är dessvärre en sällsynt dryg och karismabefriad huvudperson. Torftigt manus och konstiga regival är de större bovarna i dramat.
 
”Kamikaze” har en del försonande egenskaper. Produktionen håller hög kvalitet, med stiligt foto av coola miljöer, vackert dov ljussättning, och härligt chill musik. Att rutinerade skådespelare som Johan Rheborg och Charlotte Munck har castats i de visserligen små birollerna som Julies föräldrar bidrar också till att stärka helhetsintrycket. Men den skickligaste ljussättning i världen kan inte rädda en serie där varken handlingen eller huvudpersonen väcker något engagemang.
 
Serien visas på HBO Max från 14 november.
| 13 november 2021 16:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Kamikaze
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu