Hidden - Förstfödd 2019

Fantasy Thriller
Sverige
60 MIN
Svenska
Hidden - Förstfödd poster

Synopsis

Viaplay-serien "Hidden - Förstfödd" är en urban fantasy-thriller i modern Stockholmsmiljö. I grunden ligger en berättelse om sökandet efter sitt ursprung, en jakt som leder oss in en dold värld präglad av mörka hemligheter och okända krafter.
Ditt betyg
2.2 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hidden - Förstfödd
Seriepremiär
1 februari 2019
Digitalpremiär
1 februari 2019
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
8
Avsnittslängd
Språk
Svenska
Land
Sverige
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Avsnitt 1
2019-02-01
02
Avsnitt 2
2019-02-01
03
Avsnitt 3
2019-02-08
04
Avsnitt 4
2019-02-15
05
Avsnitt 5
2019-02-22
06
Avsnitt 6
2019-03-01
07
Avsnitt 7
2019-03-08
08
Avsnitt 8
2019-03-15

Recensent

Jonna Vanhatalo

12 februari 2019 | 10:00

Övertygande Izabella Scorupco skitar ner sig i en annars lam fantasythriller

Viaplays senaste originalserie är en mystisk thriller som tyvärr snubblar på sina egna ambitioner. Izabella Scorupco spelar ena huvudrollen mot, den för svensk publik ännu relativt okände, August Wittgenstein. Båda ger de sina karaktärer ett djup som det hyfsat haltande manuset saknar.
Ett spädbarn mördas på BB och spåren bär till Jonas Hellemyr, en ung man med tveksamt förflutet. Han blir snart varse om att något mycket mer hotfullt än polisen är ute efter honom.

”Hidden – Förstfödd” är en serie baserad på Filip Alexanderssons roman ”Förstfödd” och utspelas i en påhittad alternativ dimension mitt i Stockholm, dold för de flesta. Det här är en övernaturlig kriminalhistoria som i grunden handlar om en man på jakt efter sin identitet och tillhörighet. I sitt sökande möter han personer med speciella krafter och upptäcker snart sina egna.  

Scorupco spelar Viveka Eldh, en slagskämpe och beskyddare av utsatta. Jag gillar att hon vågar skita ner sig och tycker att hon också i övrigt gör en bra insats. Liksom gör hennes motspelare Wittgenstein i rollen som Jonas. Allt eftersom serien fortskrider möter vi flera kvinnor i bärande biroller, exempelvis Gizem Erdogan som polisen Demir och norskan Pia Tjelta som Leander i den undre världen. Båda övertygar med det som givits dem, vilket tyvärr inte är så mycket. Flera karaktärer är potentiellt spännande och intressanta, men får inget utrymme i historien och är alldeles för platta för att jag ska orka bry mig om dem.

Manuset har även i övrigt många brister som blir allt tydligare för varje avsnitt. Dialogen svajar på flera håll och vissa repliker riktigt skaver i öronen. Det är som att inte ens skådespelarna helt tror på vad de ibland säger. Tack och lov är det visuella ändå något att lyfta på hatten åt. Effekterna är enkla, fast skapligt snygga och genomgående är serien trivsam att vila ögonen på även om jag inte köper allt det som sker under ytan.

Tempot inledningsvis är rappt och stämningen charmigt oroväckande, vilket också fångar in mig som tittare. Jag är med på noterna de första avsnitten, men börjar därefter tveka då det inte finns något att hänga upp mitt fortsatta engagemang på. Kriminalstoryn är lam och övriga intrigen känns plottrig och osammanhängande.

”Hidden – Förstfödd” är fantasymystik, och som sådan behöver inte allt förklaras. Jag tycker om ambitionen att göra en serie som håller sina åskådare i mörkret, undrande, frågande, men vi undrar i slutändan för mycket och blir aldrig direkt klokare av svaren vi får.

En thriller måste ha mer än dunkel ljussättning och schyssta effekter för att övertyga. Fast å andra sidan har denna åtminstone det, så jag tänker att det faktiskt kunde ha varit mycket värre.
| 12 februari 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Hidden - Förstfödd
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu