Gaslight 2023-

Drama
Sverige
Svenska
Gaslight poster

Synopsis

I "Gaslight" träffar vi den karismatiska Nora, 22, som tar oss med på en resa genom sin längtan efter att bli älskad, känslan av att allt går åt helvete och den förföriska kärleken. Hon bor på en skabbig soffa hos sina bästa vänner och på helgerna äger de dansgolven. Men när Noras flirt drar henne längre in i en relation än vad hon hade väntat sig börjar saker bli obehagliga och farliga på riktigt.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Gaslight
Seriepremiär
29 september 2023
Digitalpremiär
29 september 2023
Antal säsonger
0
Antal avsnitt
0
Språk
Svenska
Land
Sverige

Recensent

Melody Sasha Ohlsson

28 september 2023 | 06:00

En kärlekshistoria lika härlig som en cancersvulst

RECENSION. "Gaslight" är SVT:s nya serie om kärlek när kärlek är exakt vad den inte ska vara: fylld av subtilt våld, manipulation och lögner.
"Gaslight" handlar om den unga tjejen Nora som lever livet som de flesta 20-någonting ungdomar gör: arbetar på ett jobb hon inte direkt älskar, är i en relation som är lite på och av och festar mest hela tiden. Detta fram till hon vågar berätta för sin kille att hon älskar honom och han svarar med att han träffat någon annan.
 
Noras liv är plötsligt upp och nedvänt men så träffar hon Simon, en kille som verkar vara den perfekta drömmannen. Allt går väldigt fort och inom några veckor är de ett officiellt par, har sagt att de älskar varandra och hon flyttar in hos honom. Men allt är inte som det verkade vara med Simon, att leva med honom är snarare en mardröm än en dröm och Nora dras längre ned i en spiral fylld av manipulation, lögner och våld utan att se någon väg ut..
 
"Gaslight" är en serie som tar upp ett ämne som varit ett väldigt hett diskussionsämne på sociala medier det senaste året: manipulation, och då i främst i form av gaslightande. För er som inte vet vad det betyder innebär att bli gaslightad att någon får dig att tveka på dina egna upplevelser, din egna sanning, genom att förminska den, ljuga eller säga att du är galen eller överdriver. I serien finns det flera bra exempel på gaslighting men också andra former av mer eller mindre subtilt våld utövat för att få en annan människa att förlora fästet och kunna ta makten över denne.
 
Det är detta som är seriens styrka, för det finns så otroligt många som känner igen sig i dessa exempel på manipulation, sexuellt våld och absurda lögner i relationer. Det är väldigt viktigt att det visas på det sätt det gör i "Gaslight" så att utsatta kan relatera och känna sig betrodda.
 
Det jag saknar är mer fokus på hur den utsatta individen förlorar sig själv i ett sådant här sammanhang: förvirringen, skammen, hopplösheten, paniken, ensamheten som uppstår i den isolation som skapas när någon utsätts för så kraftig manipulation. Jag önskar att serien lagt lite mer kraft på att visa de delarna för de är några av de viktigaste att få se, både som offer och som någon som inte gått igenom det för att verkligen förstå vidden av hur traumatiserande det är.
 
I huvudrollerna i "Gaslight" ser vi Julia Heveus som Nora och Adam Jankovic som Simon. Båda gör ett gediget jobb med att visa upp det stora känslospektrum som följer med ett tema som detta. De unga skådespelarna visar prov på stor talang och lyckas porträttera sina karaktärers personligheter med stor lycka.
 
På det stora hela är "Gaslight" en stabil serie som lyckas med det den vill åstadkomma men en sak hade jag velat förändra: korta ned de nio avsnitten till några färre då jag anser att det i vissa avsnitt finns scener som är lite väl utdragna. Det hade kunnat hända mer i några av avsnitten, det hade kunnat gå lite fortare - eller hade delar av materialet helt enkelt kunnat tryckas ihop i ett avsnitt istället för två.
 
Men annars är det en välgjord serie som tar upp ett viktigt ämne och jag tror att den kan vara nyttig att se för alla som någon gång upplevt någon form av manipulation i ett förhållande.
| 28 september 2023 06:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Gaslight
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu