Copper 2012-2013

Action Drama
USA
60 MIN
Engelska
Copper poster

Synopsis

Välkommen till 1860-talets New York där den hårda och rastlösa polisen Kevin Corcoran patrullerar de myllrande gatorna.
Ditt betyg
2.2 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Copper
Seriepremiär
9 augusti 2012
Antal säsonger
2
Antal avsnitt
23
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Surviving Death
2012-10-12
02
Husbands and Fathers
2012-10-19
03
In the Hands of an Angry God
2012-10-26
04
The Empty Locket
2012-11-02
05
La Tempête
2012-11-09
06
Arsenic and Old Cake
2012-11-16
07
The Hudson River School
2012-11-23
08
Better Times Are Coming
2012-11-30
09
A Day to Give Thanks
2012-12-07
10
A Vast and Fiendish Plot
2012-12-14

Recensent

Patrik Jonsson

9 juni 2014 | 01:06

Urskillningslöst med bortkastad potential

Strax innan premiären av snutdramat "Copper" hösten 2012 var vi minst sagt många som satt där extremt förväntansfulla. En serie beklädd med oerhört starka namn, med 1860-talets New York som skådeplats och med en kanal som BBC America bakom det hela kunde väl ändå inte gå fel? Tydligen, "Copper" blev en rätt hyfsad besvikelse där eftersmaken av just bortkastad potential smakade som allra beskast.

Serien utspelar sig till stor del i Five Points-kvarteren som låg belägna i den nedre delen av Manhattan, New York, i vad som idag är Civic Center och Chinatown. Dessa kvarter var under den större delen av 1800-talet kända som mycket sjukdomstäta, våldsamma, laglösa och lössläppta slumområden. Kvarteren befolkades av tusentals emigranter där de allra flesta härstammade från Irland. Ni som konsumerat Martin Scorseses film "Gangs of New York" från 2002 vet exakt vilka kvarter jag snackar om här, vilket förmodligen också kan göra just er lite mer hemmastadda. För alla er andra; de var kort och gott skitiga.

Där Scorsese i sin film valde att lägga sin fokus på de gäng som skapades och slogs mot varandra i dessa kvarter, lägger serien "Copper" istället fokusen på den lilla arma lag som fanns där och på de poliser, coppers, som försökte upprätthålla den. Självklart en tuff match och minst lika självklar var känslan av att även detta TV-koncept skulle fungera. Nu gjorde det dessvärre inte det, men inte på grund av själva konceptet.

Männen bakom serien är inte direkt några duvungar i sammanhanget. Först och främst har vi Tom Fontana vilken ligger bakom riktigt starka och hårdhänta serier som HBO:s fängelsedrama "OZ" och NBC:s hårdkokta snutserie "Homicide - Life on the Street", med sig hade han Will Rokos som även han imponerat med många välskrivna avsnitt till TNT:s verklighetstrogna polisdrama "Southland". Vad som gick fel då dessa två smått briljanta hjärnor slog sig samman för att skapa "Copper" kan vi endast spekulera i, men att något gick snett går inte att förneka.

Som bortblåsta var alla starka och djupa karaktärer som vi i tidigare serier, signerade just dessa herrar, fått avnjuta år efter år och borta var även alla de intressanta historierna, de intensiva händelseförloppen och de ack så jordnära och ofta våldsamma skildringarna av alla människoöden. Jag menar då skurkarna i serien ofta framställdes som korkade, överdrivna seriefigurer var det dags att ta fram skämskudden, något som tidigare rimmat jäkligt illa med namnen Fontana och Rokos. "Copper" hade kunnat blivit ett slags nytt "Deadwood", vad vi istället fick var en soppa av "Dr. Quinn" och valfri, bortglömd polisserie från 80- eller 90-talet.

"Copper" kretsar huvudsakligen kring karaktären Kevin Corcoran (Tom Weston-Jones), en irländsk emigrant tillika polis som försöker så gott han kan med att upprätthålla lag och ordning i de stökiga Five Points-kvarteren. Allt är inte svart och vitt i dessa tider och kvarter, ibland får även poliserna ta till olagliga metoder för att ställa allt till rätta. Inte alltför sällan tas knogjärn, stålrör och andra tillhyggen upp till hands för att knäcka stadens våldsamma bråkmakare. Corcoran bär även på personliga agendor, han söker nämligen efter sanningen om försvinnandet av hans fru och mordet på hans dotter. Även det amerikanska inbördeskriget och dess effekter färgar serien något, tyvärr spelar dock just dessa historiska händelser en alldeles för liten roll.

Spelar någon nämnvärd roll är det dessvärre mycket som inte gör i "Copper" och just det är nog också ett av de största problemen med serien; man bryr sig inte. Karaktärerna är alldeles för ihåliga och diffusa, de flesta av skådespelarna som tilldelats det oangenäma arbetet att gestalta dem skiner inte heller. Visst, här finns en del våldsamheter för den blodtörstige, här finns en (ytterst liten) del historia för historiefanatikern och här finns en del kärlekssagor för romantikern. Allt detta kvittar dock då allt bara snuddar vid ytan, det finns ingen fördjupning inbäddad i något av ovanstånde faktorer. När sedan serien hoppar i kärra samt vagn och galopperar in på procedural-upplägget blir det hela än mer spretigt och ointressant. En serie som "Copper" mår inte bra av att delas upp i fristående avsnitt, speciellt inte då man inte överhuvudtaget fastnat för dess karaktärer. Nej, Tom Fontana och Will Rokos, det var absolut inte detta jag ville ha!

Allting är dock inte helt åt fanders med serien, den är faktiskt hyggligt snyggt producerad och lär väl, dessvärre för BBC America, ha kostat sin beskärda del att skapa. Även musiken sätter den rätta känslan och då jag är ändå inne på just musiken kan jag väl tillägga att dess vinjett och vinjettmusik inte är fy skam, alltid något. Synd bara att man längtar till eftertexterna så fort vinjetten är över. Vissa av skådespelarna håller absolut måttet, i den andra säsongen fylls serien dessutom på med bland annat Donal Logue och William Baldwin. Lasset "Copper" blev ändock alldeles för tungt att dra upp till några större höjder även för dessa tu. Tack vare trivsamma kulisser, till stora delar en snygg produktion, stämningsfull musik och några skickliga skådespelare ger jag inte "Copper" bottenbetyget, den får istället en blygsam tvåa och den får serien banne mig vara nöjd med.

Nyheten om att "Copper", efter två säsonger, lades ned mötte oss i september 2013. Enligt mig ett sunt beslut av BBC America. Ni som ändå funderar på att plocka upp och se serien, ja... ni har blivit varnade.

"My greatest talent is the ability to disappoint." - Robert Morehouse

| 9 juni 2014 01:06 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Copper
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu