Chucky 2021-

Komedi Skräck
USA
44 MIN
Engelska
Chucky poster

Synopsis

En tv-serie baserad på "Den onda dockan"-filmerna.
Ditt betyg
3.2 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Death by Misadventure
2021-10-12
02
Give Me Something Good to Eat
2021-10-19
03
I Like to Be Hugged
2021-10-26
04
Just Let Go
2021-11-02
05
Little Little Lies
2021-11-09
06
Cape Queer
2021-11-16
07
Twice the Grieving, Double The Loss
2021-11-23
08
An Affair to Dismember
2021-11-30

Recensent

Andreas Samuelson

12 december 2021 | 16:10

Mördardockan Chucky tillbaka i god form

Om du trodde att man inte kunde göra en hel TV-serie om Chucky från ”Den onda dockan”-filmerna så trodde du fel. Det är ett blodigt, våldsamt underhållande kärleksbrev - och fortsättning - till skaparen Don Mancinis egen franchise.
Troligen var ingen - inte ens Don Mancini - beredd på vilket kultfenomen mördardockan Chucky skulle bli när första filmen släpptes 1988. Mancini, som var en av författarna till manuset baserat på hans egen story, kom att bli mer och mer involverad i de många uppföljarna (inklusive regidebuten ”Seed of Chucky”).
 
Numer har han för de fans som hängt med skapat ett helt Chucky-universum med nya och gamla återkommande karaktärer och intriger. Till skillnad från de flesta andra slasher-franchises så vägrar han upprepa sig med standardslakt utan levererat ambitiösa om än definitivt ojämna filmer om Chuckys alltmer invecklade historia.
 
TV-serien är en fortsättning på detta tema, såväl som filmerna. Vi har förflyttat oss till småstaden Hackensack där ensamma tonåringen Jake (Zachary Arthur, "Transparent") hittar den bekanta dockan på en loppmarknad. Jake har problem med såväl mobbare som sin alkoholiserade, ensamstående pappa (Devon Sawa) och det dröjer inte länge förrän Chucky erbjuder en lösning på problemet...
 
Här hjälper det mycket att ha sett filmerna, speciellt de senaste. Sista installationen ”Cult of Chucky” slutade med att oskyldiga Nica (Fiona Dourif) blev besatt av Chuckys ande och red iväg i solnedgången med Chuckys flickvän Tiffany (Jennifer Tilly). Dessa dyker så småningom upp i serien, liksom de numera vuxna hjältarna från ”Den onda dockan” 1 och 2, Andy (Alex Vincent) och Kyle (Christine Elise).
 
I kombination med att vi lär känna Jake och hans jämnåriga vänner med familjer så flätas allt samman med vad vi lärt oss från filmerna. Det är inte bara blinkningar och referenser utan större delar av handlingen och karaktärer som återintroduceras. Det märks att det är ett stort kärleksprojekt för Mancini som passionerat och strategiskt bygger upp den - för denna genre - ovanligt väl uttänka handlingen.
 
Men det bästa och viktigaste är att han låter Chucky vara läskig igen. Länge blev han, liksom andra skräckikoner som Freddy Krueger, lite av en sarkastisk clown som lade ner mer tid på ordvitsar än uppfinningsrika mord. Här är han bara inte en väldigt effektiv mördare (det sparas knappast på blodiga effekter) men även en manipulativ psykopat. Han blir en symbol för destruktiva, osunda krafter som inspirerar unga till att lösa bekymmer på värsta sätt.
 
Vi får även ta del av Chuckys - eller snarare seriemördaren Charles Lee Rays - tidigare ej nämnda förhistoria. Det fungerar extra bra tack vare lämpliga retro-filter, smart dubbning av Tilly och Brad Dourif (som Chucky), och speciellt det briljanta i att låta Fiona Dourif spela Charles som ung. Även som den besatta Nica anammar Fiona - dotter till Brad - sin riktiga pappas röst och manér på ett nästan kusligt perfekt sätt.
 
Liksom de flesta av uppföljarna så är det tämligen ojämnt. Det är en stundtals underlig mix av blodiga mord, svart humor och förvånansvärt tunga teman som cancer och barnmisshandel. Det är kul att återse proffs som Tilly och tidiga 2000-talsansikten som Sawa (i en dubbelroll) och Lexa Doig (”Andromeda”) medan de yngre aktörerna inte är på riktigt samma nivå.
 
Det finns en del typiskt för denna genre ologiska detaljer och de bisarra valen att ha ihjäl flera osympatiska karaktärer medan man behållar de mer irriterande. Men det är sådant som går att överse när Mancini och hans ensemble har så kul. En söt homoromans och komma ut-historia är både vågat och inspirerat inom skräckgenren. För filmnördar finns fyndigt inkluderande av både ”Cape Fear” och ”Frankenstein”. Med Mancini bakom rodret vet du aldrig riktigt vad du får men blodigt och underhållande är det. Och för Chucky-fansen, ett måste!
 
| 12 december 2021 16:10 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Chucky
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu