Warren Beatty

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 30 mars 1937 Richmond, Virginia, USA

Biografi

Henry Warren Beatty är en amerikansk filmregissör och skådespelare, född 30 mars 1937 i Richmond, Virginia.

Han är bror till Shirley MacLaine, och tillsammans började de uppträda i amatörteater, som regisserades av deras mor, som i ungdomen hade varit dramalärare.

Han studerade ett år vid Northwestern University, fick jobb som byggnadsarbetare, tog sedan teaterlektioner för den legendariska Stella Adler och fick så småningom småroller på TV. Han uppträdde på Broadway och gjorde sedan filmdebut 1961 mot Natalie Wood i Feber i blodet vilken gav honom ett mindre genombrott även om filmen inte blev någon kommersiell framgång. 

Därefter agerade han i en rad filmer som inte blev uppmärksammade på något vis och var mest känd som en av Hollywoods främsta kvinnokarlar. Redan tidigt gjorde sig Beatty även känd som en egensinnig skådespelare som vill kombinera kommersiell framgång med konstnärlig dito och han tackade bl.a. nej till att spela den unge president John F. Kennedy i en film (på presidentens direkta önskan) därför att han ansåg manuset för uselt.

Under Beattys första år hos Warner Bros hade han sålunda ständiga konflikter med den då åldrige Jack Warner, som ofta hotade att förstöra hans karriär men som aldrig gjorde verklighet av sitt hot. Warner accepterade rent av Beattys projekt Bonnie och Clyde (enligt vissa vittnen sedan Beatty skämtsamt fallit på knä inför honom) därför att han ansåg att budgeten var något så när acceptabel. Omkring 1966 behövde Beatty, som vid denna tid var mer känd för sina kvinnohistorier än för sin skådespelartalang, verkligen framgång. Hans sista film före Bonnie och Clyde, Mickey One, hade floppat rejält. Beatty var inblandad i det som senare blev komedin Hej, pussycat, men kom att ramla ur projektet. Efter många turer kom Beatty dock att få en enorm framgång med Bonnie och Clyde, vilken han även producerade. Därmed tog hans karriär fart och han blev ett hett namn i Hollywood.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler