Robert Bresson

Regissör, Manusförfattare 25 september 1901 - 18 december 1999 Bromont-Lamothe, Puy-de-Dôme, Auvergne, Frankrike

Biografi

Robert Bresson föddes den 25 sept 1901 (dock omstritt, källor finns på att han skulle vara född 1907) och dog den 18 dec 1999.  Var en fransk filmregissör, manusförfattare och filmteoretiker.

Grunden för Bressons filmer och hans stora kännetecken är hans teoretiska filosofi om filmmediet. Hans huvudsakliga problem med den samtidiga filmen var att den enbart var en imitation av teatern - han föreslog att filmmediet borde frigöras från det teatrala och istället vara en självständig konstform - "en blandning mellan ljud och bild". Hans konkreta avskaffande är alltså dramaturgin - även med avskaffandet av skådespelaren som en central gestalt.

Bressons ståndpunkt gick så långt att han inte ville benämna "skådespelarna" för skådespelare, utan istället som "modeller" - alltså en form av modell för det reala - ljud och bild, vilket han benämner som "cinematografi". Denna teori har givetvis stor påverkan på hans filmskapande men inte avgörande, då teorin inte var utarbetad och konkretiserad förrän 1975, då han gav ut boken "anteckningar om filmkonsten".

Bresson var aktiv under lång tid och gjorde sina långfilmer mellan 1943-1983 - men trots detta kom han enbart att göra 13 st - mest betydande brukar "En dödsdömd har rymt" (1956), "Ficktjuven" (1959) och "Min vän Balthazar" (1966) sägas vara.

Anledningen att han skapade så få filmer var för att bidragen till hans filmskapande var få. P.g.a sin kontroversiella och teoretiska syn på filmen, var det inte kommersiellt lyckade filmer; dock blev han en viktig gestalt för cineaster och filmskapare. Han sägs bl.a. ha varit uppskattad av Ingmar Bergman, Andrej Tarkovskij och Akira Kurosawa. Han var även betydande när den franska nya vågen skapades, med sina teoretiska riktlinjer för hur filmen hade möjligheter att lämna sin teatraliska och pompösa uttrycksform.

Av: MrKane

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler