Ficktjuven (1959)

3.3
Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Michel släpps ur fängelset efter att ha avtjänat ett straff för stöld. Hans mor dör och han tillgriper fickstöld som ett sätt att överleva.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info
MovieZine-recension saknas, maila oss så lägger vi till titeln till önskelistan.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Pseudosum
Bresson är den franska filmens smygkatolik. I filmen ser vi en ung man i Paris som varken vill eller kan få arbete. Han leker med tanken på att bli ficktjuv och får blodad tand efter ett första försök som nästan slutar i katastrof.  Den ena stölden följer på den andra, i metron och på gatorna. Vad som från början var en födkrok blir en erotiskt färgad besatthet, en allt viktigare del av hans dagliga liv. I takt med att hans skicklighet ökar tilltar också hans begär, och han tar avstånd från sin enda vän och från de faderliga råd han får av en kriminalare som håller ett vakande öga på honom. Svartvita bilder i sommarsolen... av händer som famlar okontrollerat, av ögon som motstår kamerans genomträngande blick... allt ingår i en dagboksliknande återblick som tjuven själv "skriver" i fängelset. 

Filmen kan tolkas som en allegori  över det mänskliga förnuftets otillräcklighet, som ett bildpoem om vilsegånget begär eller som en katolsk släkting till Camus "Främlingen". Både tänkvärd och handfast sensuell.
Rrobin
Håller med sjoegreas kommentar nedan! Regin av sjävla ficktjuveriet är fantastiskt vackert! 3/5!
sjoegraes
En stundtals lysande film som dock tappar lite i vissa partier. Men absolut en riktigt bra och stilfull film med ett fint slut. Stark trea!
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler