Lauren Bacall

Skådespelare 16 september 1924 - 12 augusti 2014 New York City, USA

Biografi

Lauren Bacall var en amerikansk skådespelerska, född 16 sept 1924 i Bronx i New York, död 12 aug 2014 på Manhattan i New York.

Hon hade en lång skådespelarkarriär, som inleddes med roller inom film noir 1944 och fortsatte med både Broadwayroller och tv-filmer. Hon var mellan 1945 och 1957 gift med Humphrey Bogart.

Lauren Bacall föddes i New York 1924. Hennes föräldrar skildes när hon var fem år, och uppfostrades därefter av sin mor. Hon gick tidigt i dansskola vid sidan om den ordinarie skolan, men fick smak för teatern via skoluppsättningar.

Efter High School valde hon att fortsätta satsa på teatern genom studier på American Academy of Dramatic Arts. Efter ett år fick hon erbjudande att fortsätta studera, men hennes mor hade inte längre råd att betala för henne. Skolan delade endast ut stipendier till män och ville inte göra undantag för henne. Hon tvingades därför tidigt ut i arbetslivet som skådespelerska. Hon satsade hon på en karriär på Broadway och gick på många provspelningar och fick ett par småroller. 

Samtidigt arbetade hon även som visningsmodell på olika modehus. Vid den här tidpunkten hade hon också tagit sin mors efternamn och gick under namnet Betty Bacall.

Som modell kom hon i kontakt med moderedaktören Diana Vreeland som beställde foton för tidningen Harper's Bazaar. När Lauren hamnade på omslaget blev hon mycket eftertraktad och fick flera erbjudanden om att komma till Hollywood. Det erbjudandet som hon till slut antog kom från Howard Hawks som bland annat arbetade för Warner Brothers. Han skapade en hel image åt Bacall och bytte ut hennes förnamn Betty till Lauren. Personer som stod henne nära kallade henne dock fortfarande för Betty.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler