Kenneth Anger

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 03 februari 1927 Santa Monica, California, USA

Biografi

Kenneth Anger, född 3 februari 1927 i Santa Monica, Kalifornien, är en amerikansk barnskådespelare, regissör, manusförfattare och filmproducent. 

Anger började som barnskådespelare, som 8-åring spelade han barnprinsen i en filmatisering av ”En midsommarnattsdröm”. Han gick i Maurice Kosloffs dansskola tillsammans med Shirley Temple. Han blev ett stort namn efter att boken ”Hollywood Babylon” publicerades 1958. Boken var en samling av de värsta skandalerna i Hollywoods historia. Boken tog fenomenet skvaller till nya höjder. Kenneth Anger blev tidigt fascinerad av svart magi, det övernaturliga och ockulta. Han var anhängare till Aleister Crowleys rörelse, Thelema. Han var också god vän med Anton LaVey och delade en tid hus med honom. 

Anger började göra filmer redan vid 11 års ålder. Första filmen som fick distribution var ”Fireworks” som han gjorde i Los Angeles när han var 17 år. Filmen uppskattades av bland andra Jean Cocteau som bjöd Kenneth Anger till Paris där Anger sedermera bosatte sig. Kenneth Anger har bara färdigställt ett fåtal filmer under sin karriär och de är oftast inte särskilt långa. Hans sammanlagda produktion är bara ett fåtal timmar lång.

Många av filmerna han påbörjat har inte blivit slutförda eller har mystiskt försvunnit. De filmer som är färdiga betraktar Kenneth Anger som magiska och menar att de för alltid förändrar de som ser dem.

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler