John Hughes

Regissör, Manusförfattare 18 februari 1950 - 06 augusti 2009 Lansing, Michigan, USA

Biografi

John Wilden Hughes, Jr. föddes den 18 februari 1950 och dog den 6 Augusti 2009. Han var en amerikansk manusförfattare, regissör och producent.

Hughes påbörjade sin karriär som manusförfattare. Manusen var ofta humoristiska och relativt lättsamma familjefilmer, exempel på detta är "Se upp, farsan är lös!" och "Ett päron till farsa" (båda två från 1983). Manus till familjefilmer kommer han att göra under större delen av sin karriär, till exempelvis ligger han bakom manuset till den populära julkomedin "Ensam hemma" (1990).

1984 debuterade Hughes som regissör, detta till ungdomsfilmen "Födelsedagen". I denna film introduceras många drag som kommer att bli typiskt för den samtida ungdomsfilmen - så som att handlingen tar form i highschoolmiljö, relationsproblem och humoristiska undertoner. Detta blir ännu mer märkbart i den kultförklarade "The Breakfast Club" som kommer året därpå. I denna film gick Hughes in på tematiken i ungdomsvärlden samt vuxenvärldens kontraster. Han förde tillbaka genrens tematik till en mer djupsinnig syn på ungdomsvärlden, likt ungdomsfilmen tenderade att ha på 1950-talet, som exempelvis i "Ung rebell" (1955)

Under den resterande delen av 1980-talet fortsatte Hughes med ungdomliga dramakomedier så som "Prettey in Pink" och "Fira med Ferris" (båda två från 1986). 1991 drog han sig tillbaka som regissör och fokuserade i stället återigen på manusskrivande, men även en hel del producentarbete.  Från och med 2000-talet kommer han vara inblandad i allt färre projekt, detta enligt egen utsago för att fokusera mer på sin familj. 2009 avled Hughes i sviterna av en hjärtattack, han blev 59 år gammal. 

Av: MrKane

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler