John Hughes

Regissör, Manusförfattare 18 februari 1950 - 06 augusti 2009 Lansing, Michigan, USA

Biografi

John Wilden Hughes, Jr. föddes den 18 feb 1950 och dog den 6 aug 2009. Han var en amerikansk manusförfattare, regissör och producent.

Hughes började sin karriär som manusförfattare. Manusen var ofta humoristiska och relativt lättsamma familjefilmer, såsom "Se upp, farsan är lös!" och "Ett päron till farsa" (båda två från 1983). Manus till familjefilmer stod han för större delen av sin karriär, exempelvis låg han bakom manuset till den populära julkomedin "Ensam hemma" (1990).

1984 debuterade Hughes som regissör, detta till ungdomsfilmen "Födelsedagen". Där introducerades många drag som kom att bli typiskt för den samtida ungdomsfilmen: handlingen ustpelas i highschoolmiljö, relationsproblem och humoristiska undertoner. Detta blir ännu mer märkbart i den kultförklarade "The Breakfast Club" 1985. I denna film gick Hughes in på tematiken i ungdomsvärlden samt vuxenvärldens kontraster. Han förde tillbaka genrens tematik till en mer djupsinnig syn på ungdomsvärlden, likt ungdomsfilmen tenderade att ha på 1950-talet, som exempelvis i "Ung rebell" (1955)

Under den resterande delen av 1980-talet fortsatte Hughes med ungdomliga dramakomedier så som "Pretty in Pink" och "Fira med Ferris" (båda 1986). 1991 drog han sig tillbaka som regissör och fokuserade i stället återigen på manusskrivande, men även en hel del producentarbete. Från och med 2000-talet blev han inblandad i allt färre projekt; enligt egen utsago för att fokusera mer på sin familj. 2009 avled Hughes i sviterna av en hjärtattack, 59 år gammal. 

Av: MrKane

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler