Jean-Luc Godard

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 03 December 1930 Paris, Frankrike

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
Kevin E
Jag säger som Ruben. Börja med Pierrot le fou (den började jag med) eller Le Mépris. Dom känns lite mer lättillgängliga, speciellt sistnämnda men ändå visar upp vad Godard kan. Att slänga sig in direkt i Week end hade jag inte rekommenderat då den är sjukt galen. Men det kan dock vara en film som passar dig ändå tror jag. Breathless är en film jag inte sett ännu men som jag tänkt se ofc, den går ju att börja med då det var hans debut. Manuset var även skrivet av François Truffaut där :)
Danne
JLG är ju den tidiga Tarantino. Om JLG inte arbetat inom film så skulle antagligen aldrig Tarantino arbetat på sättet han gör i nutiden. JLG skapar filmer baserat på hela tematiken om film och använder även referenser från andra filmer för att bygga upp sin egna film runt detta och ofta om detta. Han var den första med att skapa ett så uppbrutet narrativ och användande av klippning samt ljud. Se(hör) bara trafikstockningssekvensen i Week End. Han var bland dem första att verkligen vara helt galen i sitt berättande. Han kunde göra vad fan han ville bara han hade med en tjusig kvinna i filmerna. JLG godtog detta och skapade symboler utav kvinnorna. Det ytliga kapitalistiska samhället speglas ofta genom dessa kvinnokaraktärer. Detta ser man nästan i varje Godard-film. 

Unik filmskapare som inte bara regisserade intressanta symboliska filmer utan också helt grymt vackra filmer, se bara "Tokstollen".
Wugllabang
@Danne Tack för tipsen! Har dragit slutsatsen att Week-End samt Pierrot Le Fou är de filmer av honom som lockar mig mest, börjar därför med dom två. Känner mig riktigt taggat nu. Godard känns som en regissör i min smak.
Visa fler (6)