James Dean

Skådespelare 08 februari 1931 - 30 september 1955 Marion, Indiana, USA

Biografi

James Byron Dean var en amerikansk skådespelare, född 8 februari 1931 i Marion, Indiana, död 30 september 1955 nära Cholame i en bilolycka. 

James Dean föddes den 8 februari 1931 i Marion, Indiana, som son till Mildred Wilson och Winton Dean. När James var nio år dog modern i cancer, vilket tog honom väldigt hårt då han och modern hade en väldigt nära relation. Fadern, som hade det svårt med sina känslor för sin son, sände iväg honom för att istället bo hos sin faster på en gård i Fairmount, Indiana. Förlusten av modern och den dåliga kontakten med pappan sägs ha påverkat James Deans känslosamma skådespeleri en hel del. 

Under sin uppväxt på gården började hans intresse för skådespeleri, snabba bilar och motorcyklar gro. James var även en duktig idrottsman under sin skolgång och spelade både baseboll och basket.

Efter att ha genomgått teaterutbildning vid Actors Studio i New York blev James Dean en av Hollywoods gunstlingar vid mitten av 1950-talet. Endast en film hann dock få sin premiär före hans plötsliga bortgång 1955, Elia Kazans Öster om Eden, där han gjorde ett oförglömligt porträtt av den olycklige och moderlöse Cal och hans konflikter med sin far och äldre bror. En berättelse på samma tema som en gång historien om Bibelns Kain och Abel. James sägs även ha fått rollen då hans eget liv påminde om karaktären Cals väldigt mycket. James hann endast medverka med större roller i tre filmer men räknas ändå som en ikon idag.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler