Ingmar Bergman

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 14 juli 1918 - 30 juli 2007 Uppsala, Sverige

Biografi

Ingmar Bergman föddes den 14 juli 1918 i Uppsala och dog den 30 juli 2007 på Fårö. Han var regissör, manusförfattare och teaterchef. Bergman är en av Sveriges mest internationellt kända filmregissörer och anses som en av de stora europeiska filmskaparna.

Erik och Karin Bergman var Ingmars föräldrar, som kom att fostra honom strängt. Ingmars far var präst, vilket troligen har gjort att Bergman fick ett intresse för religion, och har gjort stort avtryck i hans filmografi. Det var när Ingmar gick på bio och teater med sin mormor som hans intresse för dessa konstformer kom att utvecklas. 

Ingmar Bergmans första manus var till filmen "Hets" (1944), hans regidebut var med "Kris" (1946). Som regissör kom Bergman inte att nå till en bred publik förrän med "Tystnaden" (1963), både i Sverige och internationellt. Dock finns det flera hyllade filmer av Bergman från 1950-talet, så som "Sommarnattens leende", "Det sjunde inseglet" och "Smultronstället".  Ingmar Bergmans mest populära film är troligen "Fanny och Alexander" som blev hyllad av både publik och kritiker.

Fyra av Ingmar Bergmans filmer har vunnit Oscars - "Jungfrukällan", "Såsom i en spegel", "Viskningar och rop" och "Fanny och Alexander".

Av: MrKane

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler