Ingmar Bergman

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 14 Juli 1918 - 30 Juli 2007 Uppsala, Sverige

Biografi

Ingmar Bergman föddes den 14 juli 1918 i Uppsala och dog den 30 juli 2007 på Fårö. Han var regissör, manusförfattare och teaterchef. Bergman är en av Sveriges mest internationellt kända filmregissörer och anses som en av de stora europeiska filmskaparna.

Erik och Karin Bergman var Ingmars föräldrar, som kom att fostra honom strängt. Ingmars far var präst, vilket troligen har gjort att Bergman fick ett intresse för religion, och har gjort stort avtryck i hans filmografi. Det var när Ingmar gick på bio och teater med sin mormor som hans intresse för dessa konstformer kom att utvecklas. 

Ingmar Bergmans första manus var till filmen "Hets" (1944), hans regidebut var med "Kris" (1946). Som regissör kom Bergman inte att nå till en bred publik förrän med "Tystnaden" (1963), både i Sverige och internationellt. Dock finns det flera hyllade filmer av Bergman från 1950-talet, så som "Sommarnattens leende", "Det sjunde inseglet" och "Smultronstället".  Ingmar Bergmans mest populära film är troligen "Fanny och Alexander" som blev hyllad av både publik och kritiker.

Fyra av Ingmar Bergmans filmer har vunnit Oscars - "Jungfrukällan", "Såsom i en spegel", "Viskningar och rop" och "Fanny och Alexander".

Av: AntonKane

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
Anders Falun
En av Sveriges mest kompromisslösa filmskapare som var i en helt egen klass och erkänd över hela världen. Personligen håller jag Bergmans 50-tal som hans främsta period med filmer som var något alldeles extra och inte bara i Sverige. Hans växelverkan med teaterscenen och filmen blir under perioden mycket tydlig och han skapar nästan en hybrid mellan de båda. Gycklarnas Afton , Sommarnattens Leende, Det Sjunde Inseglet och Smultronstället är odiskutabla filmiska mästerverk. In mot 60 förstärks detta av Ansiktet, Djävulens öga och Jungfrukällan.
Filmrullen
Ha den äran och gratulera på 95-årsdagen, Ingmar Bergman!
Wugllabang
En idealisk filmskapare, historieberättare och konstnär, han har verkligen satt ett enormt avtryck på filmkonsten och dramaturgi. Skulle lätt placera honom inom toppskiktet av filmregissörer genom tiderna. Hans filmer är alltid mörka, djupa, tankeväckande, filosofiska, gripande, och ofta fylld med briljant humor, hans kameraarbete är också mästerligt och får hans filmer att kännas mer organiska. Hans filmer gör alltid är avtryck och är svåra att skaka av sig, precis som bra filmskapande ska vara. Kort och gott en perfekt regissör helt enkelt.
Visa fler (16)