Hans Lindgren

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 06 januari 1932 - 02 november 2012 Österåker, Stockholms län, Sverige

Biografi

Hans Olov Lindgren föddes den 6 januari 1932 i Österåker. 1942 gjorde han sin första filmroll i "Vårat gäng". Tre år senare hade han en av huvudrollerna i "Barnen från Frostmofjället", en av de första filmerna i Sverige som var särskilt anpassad för barnpublik, och av Svenska Filminstitutet kallad för en svensk barnfilmsklassiker.

Mest ihågkommen som skådespelare blev Hans Lindgren tack vare sin röst. Som röstskådespelare nådde han mången ung publik. Han var bl.a. med och dubbade på svenska när "Pippi Långstrump"-filmerna spelades in och det i ensemblen fanns ett flertal tyska skådespelare. Lindgren lånade även ut sin röst när flera Disney-filmer skulle ges ut på svenska. Samarbetet med Disney höll på i nära 50 år, från "Peter Pan" (1953) fram till dess uppföljare "Tillbaka till landet Ingenstans" (2002). Med åren blev han en av Sveriges mest anlitade röstskådespelare. Varje jul hörs hans röst på SVT, som berättarrösten i inslaget "Tjuren Ferdinand" i "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul".

Sedan 1950-talet hade Lindgren ett särskilt hem vid Riksteatern, med vilka han ett flertal gånger turnerat ihop med. 2001 vann han Guldmasken för bästa manliga biroll i pjäsen "Lorden från gränden". Hans skådespelarkarriär, med både röst-, teater- och filmroller, höll på i nästan 70 år.

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler