Anita Ekberg

Skådespelare 29 september 1931 - 11 januari 2015 Malmö, Sverige

Biografi

Kerstin Anita Marianne Ekberg var en svensk skådespelare, född 29 september 1931 i Malmö, död 11 januari 2015 i Rocca di Papa, Italien.

Anita Ekberg var dotter till Alva och Gustav Ekberg och växte upp på Östra Fäladsgatan 29 i Malmö. 1951 vann hon skönhetstävlingen Fröken Sverige. Hon kom samma år till USA för att delta i Miss Universum-tävlingen. Hon vann inte skönhetstävlingen, men fick arbeten som fotomodell och på nattklubbar innan hon gjorde filmdebut i Hollywood 1953. Howard Hughes ville att hon skulle byta namn för att Ekberg var för svårt att uttala. Men hon vägrade och menade att om hon blev känd skulle folk lära sig att uttala hennes namn, och om hon inte blev känd spelade det ingen roll.

Ekberg uppmärksammades första gången på film för sin roll i Krig och fred. Ekberg fick dock sina största framgångar i Italien i filmer regisserade av Federico Fellini. Hon är mest känd för rollen som Sylvia i Fellinis Det ljuva livet mot Marcello Mastroianni. Där badar hon i en berömd scen i Fontana di Trevi i Rom.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler