Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 mars 2024 | 12:00

Zombies, vampyrer och spindlar - 5 skräckfilmer att se på bio i mars

Filmmånaden mars erbjuder allt från norsk-svenska zombies till läbbiga spindlar för skräckfansen. Här är fem titlar att se fram emot för de som gillar kalla kårar.
Mordiska sagofigurer, kanadensiska vampyrer, franska spindlar, svenska skogsväsen och norsk-svenska zombies. Mars erbjuder ett spännande, internationellt smörgåsbord för alla skräckfanatiker. Här är fem filmer att se fram emot denna månad.
 
 

1. Hanteringen av odöda - 15 mars

 
John Ajvide Lindqvist har själv skrivit manus tillsammans med regissören Thea Hvistendahl till filmatiseringen av hans populära bok om lik som återvänder från graven. I den norska rysaren har handlingen flyttats från Stockholm till Oslo där bland annat ”Världens värsta människa”-stjärnorna Renate Reinsve och Anders Danielsen Lie ser avlidna familjemedlemmar får skrämmande liv igen. Även svenska Bahar Pars (”En man som heter Ove”) har en stor roll i filmen som fått fint mottagande av kritiker. Filmen ger "småkusliga vibbar från början till slut” skrev Annika Andersson i sin Moviezine-recension.
 
 

2. Humanistisk vampyr söker frivillig självmordsbenägen person - 29 mars

 
Årets bästa titel står en kanadensisk, franskspråkig dramakomedi för och baserat på positiva recensioner så är det en titel att planera in i bioschemat. Handlingen följer en tonårig vampyr (Sara Montpetit) som kämpar med moraliska dilemmat att döda folk för deras blod. Så småningom möter hon en självmordsbenägen pojke (Félix-Antoine Bénard) som vill ha hjälp att slutföra saker i livet innan han dör. Har redan visats på filmfestivalerna i Venedig och Toronto till fina mottaganden.
 
 

3. Ur mörkret - 22 mars

 
Svensk skräck tar oss till de kusliga skogarna i ett farligt naturreservat där en kvinna försvunnit. En parkförvaltare (Rakel Benér) försöker tillsammans med sitt ex (Oscar Skagerberg) hitta kvinnan men måste även konfrontera ett smärtsamt förflutet - och ett skrämmande väsen som sägs hemsöka platsen. Trailern ger kusliga ”Blair Witch Project”-vibbar och att man spelat in på riktiga naturreservat runtom i Sverige är ett gott tecken på att man utnyttjat våra mörka skogars skrämmande potential.
 
 

4. Vermin - 8 mars

 
Imse vimse... De med spindelfobi bör se sig varnade. I den här franska rysaren är det fullt av de åttabenta krypen och de är inga små, ofarliga varianter vi snackar om. Här tar en ensam, ung man (Théo Christine) med förkärlek till exotiska djur med sig en giftspindel till det fattiga kvarter där han bor. Men spindel rymmer, sprider sig - och blir större... Trailern utlovar otäck spindelskräck som redan fått fint mottagande och priser på flera skräckfilmsfestivaler.
 
 

5. Winnie-the-Pooh: Blood and Honey 2 - 29 mars

 
Uppföljaren till en av fjolårets mest hypade - och hatade - skräckfilmer. Slasher-versionen av vår älskade Nalle Puh fortsätter sin massaker och får sällskap av Nasse, Uggla och Tiger. Den här gången avslöjar Christopher Robin deras existens och de hämnas genom att attackera hans hemstad. Baserat på trailern och några bisarra posters kan nog fans av skräpigt lågbudgetsplatter vänta sig mer av samma sort - fast ännu blodigare och våldsammare såklart.
 
Vilka mars-skräckisar ser du fram emot?
| 1 mars 2024 12:00 |