Film

Skribent

Andreas Samuelson

24 december 2023 | 16:00

Zack Snyders första film är fortfarande hans bästa - snart fyller den 20

Zack Snyders nya sci-fi ”Rebel Moon” totalsågas av kritikerkåren. Hans snart 20-åriga debutfilm ”Dawn of the Dead” är fortfarande hans bästa.
Efter att ha gjort musikvideos för artister som Morrissey, ZZ Top och Rod Stewart så gjorde Zack Snyder en av 2000-talets mest imponerande filmdebuter med remaken av George Romeros zombieklassiker ”Dawn of the Dead”.
 
Snart var Snyder en av Hollywoods hetaste regissörer med populära, snabbt kultförklarade filmer som "300” (2007) och ”Watchmen” (2009). Han blev så småningom involverad med DC Comics superhjältevärld när han återupplivade Stålmannen med ”Man of Steel” (2013) och regisserade/producerade flera efterföljande DC-filmer.
 
Men kritikerna har inte alltid varit lika förlåtande som publiken som mestadels strömmat till biograferna. Detta gäller inte minst senaste rullen ”Rebel Moon” som slaktats av kritikerkåren och är den värst mottagna Snyder-filmen efter floppen ”Sucker Punch” (2011). Går man efter Rotten Tomatoes så har knappt hälften av hans filmutbud fått ett ”fräscht” betyg från kritikerna även om fansen inte oväntat varit mer generösa.
 
Med risk för gott om oeniga röster så kan man ju påstå att ”Dawn of the Dead” är Zack Snyders - hittills - bästa film. Inte bara för att ribban är relativt låg men för att det är en av de bästa nyinspelningarna, speciellt inom skräckgenren. Inte minst var det en av de första zombiefilmerna där de odöda varelserna springer istället för långsamt lunkande, som i Romeros filmer.
 
Men redan i den häftiga inledningen blir det uppenbart att Snyder är en regissör som kan leverera och göra manuset av James Gunn (innan ”Guardians of the Galaxy) rättvisa. Från den intensiva starten med hjältinnan (och framtida Oscarsvinnaren) Sarah Polleys intensiva bilflykt i ett idylliskt förortsområde till de hetsiga förtexterna till Johnny Cash perfekt valda ”The Man Comes Around”.
 
Åsikterna lär gå isär om bästa Snyder-filmen - till och med ”Rebel Moon” verkar ha sina fans. Men det går inte att förneka att Snyder satte ribban högt med sin effektiva debut, för både sig själv och andra zombieregissörer.
 
Se trailern här:
 
 
”Dawn of the Dead” finns att streama på Viaplay.
 
Vilken är din favoritfilm av Snyder?
| 24 december 2023 16:00 |