Film

Skribent

Oskar Möller

4 augusti 2023 | 13:00

Zack Snyder vill släppa en directors cut till sin fantasyaction "Sucker Punch"

Är ens Snyderfansen sugna på en"directors cut"-version av hans sågade actionrulle "Sucker Punch"? Oavsett svaret på frågan är regissören fortfarande taggad på att släppa en omklippt version.
Zack Snyder har via en intervju I Letterboxd sagt att hans hånade  “Sucker Punch” från 2011 förtjänar att få en egen “Directors cut”. Enligt regissören kommer han börja jobba på den väldigt snart. Frågan är bara om filmpubliken är med på noterna då filmen varken mottogs väl av kritiker eller publik vid sin release.
 
Den kontroversiella actionfilmen spelade in endast 89 miljoner dollar och hade en lättklädd Emily Browning i huvudrollen. Handlingen kretsade kring en mentalsjuk kvinna som började fantisera om ett våldsamt rån. Kritikerna påpekade att den var typisk för regissören - alltså form före innehåll. Snygg rent visuellt men ihålig och dåligt skriven.
 
En annan kritik som var flitigt förekommande var att filmen exploaterade unga tjejer för att erbjuda ögongodis till män - en synpunkt som Snyder kallar för "nedslående". Vår egen skribent kallade den "stilistisk porr" i sin recension.
 
– Det var en film som delade publiken. För att vara ärlig så är de människor som kommit fram till mig och sagt att “Sucker Punch” är deras favoritfilm vanligtvis ängsliga tonårstjejer. Filmen är som en Morrisseysång för dem, säger regissören i sin intervju.
 
Snyder fortsatte med att gå in på innehållet i den omklippta versionen av filmen (Varning för spoilers!)
 
– I originalslutet när Babydoll redan är lobotomerad i den mörka källaren och lyses upp så bryts kulisserna upp och hon ställer sig upp på scenen och sjunger en sång. Blondie och alla de andra som dödats i filmen sjunger med och tanken är att trots att hon är lobotomerade så är hon fast i en oändlig euforisk loop av segeryra.
 
– Det är märkligt optimistiskt och pessimistiskt på samma gång. Så var min tanke med slutet- Vi testade det och studion tyckte att det var för konstigt så vi ändrade det.
 
Att den omklippta versionen ser dagens ljus är än så länge osäkert - och frågan är som sagt om Snyderfansen vill det. Vad tycker ni?
 
Är det värt att satsa på en omklippt version av "Sucker Punch"? Vad tycker ni om filmen?
| 4 augusti 2023 13:00 |