Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 mars 2021 | 12:00

”Zack Snyder’s Justice League” är kortare än vi trodde

Vänta, varför saknas det tio minuter på HBO Nordic?
De flesta som ger sig på ”Zack Snyder’s Justice League” i veckan vet förmodligen om att filmen är fyra timmar lång. 4 timmar och 2 minuter, för att vara mer exakt - det var iallafall speltiden på de screeners som skickades ut till press (bland annat oss på MovieZine) inför premiären.

Filmversionen som ligger uppe på HBO Nordic sedan i morse är däremot kortare: 3 timmar och 52 minuter. Det har fått flera av våra läsare att reagera. Andra tittare runt om i världen har också kommenterat den oväntade speltiden på Twitter.
 
Så vad händer? Har Snyder klippt och fixat i sista sekunden, eller var försvann de tio minuterna egentligen?

HBO Nordic meddelar mig att ”inga klipp har gjorts av HBO, det är resultatet av ett annat kodningssystem som används i USA vs Europa och påverkar inte själva handlingen.”

Den amerikanska publiken verkar alltså få samma film med längre speltid, och här i Sverige spelas allting upp helt enkelt liiite snabbare.

Kodningen påverkar gissningsvis filmens frame rate, alltså i vilken hastighet en film spelas upp (vanligtvis 24 eller 25 bildrutor per sekund). Skillnaden är minimal och inget som man uppfattar med blotta ögat. Men i en fyratimmarsfilm blir det ändå en skillnad på tio minuters speltid. Vilket bara är win-win för oss tittare i Europa, mer tid över till annat!
| 18 mars 2021 12:00 |