Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

29 april 2023 | 14:00

Miniserien visar den sjukaste mordscenen jag någonsin sett på tv

MovieZine snackar med Lily Rabe och Elizabeth Olsen om fruktansvärda yxmord och eventuella kopplingar mellan "Love & Death" och "WandaVision".
Det finns många dödsfall som visats på film och tv genom historien. Slasherskräck är jag inte ett fan av personligen, men där finns det säkert ett helt gäng kultrullar som är otroligt mycket värre än den scen som under "Love & Death" tar över priset som "värst".
 
När det kommer till tv-serier så finns det oftast relativt hårda regler kring vad som får visas, men där HBO länge haft mer fria tyglar då man inte sålt annonsplatser. Sex, nakenhet, blod och grafiska dödsfall har därför dykt upp i alla möjliga HBO-serier genom åren, särskilt i "Game of Thrones" - en av distributörens mest populära titlar någonsin.
 
"Love & Death" är däremot en miniserie baserad på verkliga händelser, där beskrivningen av mordet finns bevarat i rättegången som följde. Visserligen berättad enbart ur synvinkeln från den person som höll i yxan. Om du är särskilt känslig för spoilers (kring något som är baserat på verkliga händelser), så avråder jag dig från att fortsätta läsa vidare. I MovieZines recension av "Love & Death" så lyfter recensenten fram scenen i fråga på det här sättet: "att upprepade gånger behöva se klyvandet, och de kraterliknande skadorna eggen orsakat, är inte motiverat här. Det blir sensationellt, men ger egentligen ingen annan behållning".
 

"Det var en av de svåraste sakerna jag någonsin gjort som skådespelare"

 
Lily Rabe och Jesse Plemons som Betty och Allan Gore i "Love & Death". 
 
Jag håller däremot inte med om att det inte är motiverat att visa detta brutala övervåld. Det är hemskt. Men många av oss tittare har sett så mycket hemskt redan och lika ofta har man sett "baserad på verkliga händelser"-texten i början av diverse fruktansvärda berättelser... som sedan ändå bara blivit ren och skär "underhållning". Där vi hyllar någons finfina skådespel, eller snygga foto och klippning. I "Love & Death" kommer det komma en scen som får hålla på alldeles för länge, där i alla fall jag blev obekväm och insåg vad jag faktiskt tittade på. En annan människas sista stund i livet. 
 
- Vi spelade in scenen under en torsdag, fredag, måndag och tisdag, men på grund av helgen där i mellan så kändes det som att det tog sex dagar. Det var en av de svåraste sakerna jag någonsin gjort som skådespelare, berättar Lily Rabe för mig. Och jag tror mest att det beror på att det här faktiskt hände, eller att något väldigt liknande detta hände, fortsätter hon sedan.
 
Jag tycker personligen att "Love & Death" är en riktigt bra miniserie, som är väldigt sevärd. Vilket jag också förväntar mig av de mer påkostade titlarna som kommer från HBO Max. Det är underhållning på högsta nivå, men den här gången även tankeväckande... och kanske inte något som kommer att passa för alla.
 
Här kan du själv lyssna på Lily Rabe beskriva arbetet med scenen för mig:
 
 
Inför premiären av "Love & Death" fick jag även chansen att snacka med Elizabeth Olsen om hennes huvudroll i serien. Som enligt mig trots allt har vissa liknelser med Marvelserien "WandaVision", där hon också spelade huvudrollen som Wanda Maximoff. Nu håller Elizabeth visserligen inte helt med mig på den punkten, men när serien har visats klart och det går att gå in på spoilers hejvilt, så kanske jag återkommer med ett försvarstal här... för visst tusan finns det några spännande liknelser. 
 
Oavsett vilket, så bjuder hon på en av sin karriärs allra starkaste och mest imponerande insatser hittills. Det råder ingen tvekan om att det ligger en Emmynominering och väntar på henne nu i höst - och frågan är väl om det inte bara är Rachel Weisz (som spelar galna tvillingar) i "Dead Ringers" som ens kan utmana henne om vinsten. Här nedan kan du läsa hela mitt snack med Elizabeth, men tyvärr hann tiden ta slut innan jag lyckades få höra hennes version av den skrämmande mordscenen. 
 

Elizabeth Olsen: "Jag blev ganska förvånad över att det här verkligen hände"

 
Elizabeth Olsen som Candy i "Love & Death". 
 
Jag har givetvis sett hela miniserien nu och på förhand visste jag bara om att det skulle vara en yxa med i leken och att någon skulle dö. Men utöver det höll jag mig borta från all möjlig fakta från det verkliga fallet. Och nu med facit i hand så blev jag väldigt positivt överraskad över djupet i den här berättelsen. Hur mycket visste du själv om det här fallet innan du hoppade ombord på projektet?
 
– Jag visste ingenting om det! Jag tyckte det var riktigt intressant. Och jag älskar att höra att du lärde dig om fallet i realtid, medan du tittade. Då blev du inte påverkad av något annat! Det var så jag tog mig an berättelsen också, när jag började göra den här serien. Det enda jag visste var att det fanns en tv-film om fallet, men jag höll mig borta från den.
 
– Efter att jag hade skrivit på för rollen så fick jag ju däremot koll. Men nej, jag visste ingenting innan dess och jag blev ganska förvånad över att det här verkligen hände. Och att det var en så stor och sensationell rättegång, som följdes över hela landet på den tiden... men det var väl helt enkelt före vår tid.
 

"Jag tycker att karaktärerna är så olika."

 
Elizabeth Olsen och Lily Rabe som Candy och Betty i miniserien "Love & Death". 
 
Jag tycker även att det finns vissa oväntade likheter i grunden mellan "WandaVision" och "Love & Death". Faktumet att båda dina karaktärer mer eller mindre lever en slags lögn, utan att avslöja för mycket. Var det något du tänkte på? 
 
– Nej, det gjorde jag faktiskt inte. Jag kände snarare "åh, jag har inte gjort det här förut!", haha! Vilket var en av anledningarna till att jag var riktigt uppspelt över att få spela rollen, just eftersom den inte kändes kopplad till något som jag hade gjort innan. Jag tycker att karaktärerna är så olika.
 
Absolut, det finns många skillnader också! Men om man plockar bort magin och ersätter det hela med en yxa, så kan jag ändå se en hel del liknelser. Framför allt så är ju båda två väldigt bra tv-serier också!
 
– Jag tänker att eftersom det också finns ett perioddrama-element i det hela och även en humoristiskt del i det, att det är där det kan kännas som att det finns en likhet. Men jag känner nog inte att deras beteenden är så liknande. 
 
– Det jag kände var en trevlig koppling för mig däremot, var att "WandaVision" var en så fysisk serie. Jag kände mig, typ tonmässigt redo på ett sätt i kroppen för att göra något mer fysiskt på det sättet. Jag kunde jobba fysisk även med Candy på ett liknande sätt. Men jag tror nog att det är den enda kopplingen jag gjorde själv, att jag kände mig redo för den här rollen, delvis på grund av den som kom innan.
 
 
De tre första avsnitten av "Love & Death" släpptes på premiärdagen. De resterande fyra avsnitten kommer att släppas ett i taget, varje torsdag. Elizabeth Olsen har med andra ord fortfarande ett tag kvar att visa upp lite av karriärens bästa skådespelande hittills. Lily Rabe är med alldeles för lite, men det finns ju vissa logiska förklaringar för det...
 

Läs också: Alla verkar ha missat en av årets bästa HBO-serier

 
Kommer du att ge "Love & Death" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 29 april 2023 14:00 |