Serie

Skribent

Gäst

4 juni 2019 | 22:00

"Years and Years" är serien som varje modern människa bör se

Familjedrama, politisk satir och "Black Mirror” blandas i den brittiska serien som tar upp vår samtids största frågor från en helt vanlig familjs perspektiv.
Känner du att världen bara blir sämre och allt otryggare? Anser du att brottsligheten skjuter i höjden, krig konstant bryter ut och stater faller som korthus till höger och vänster? Att vi har tio år på oss att rädda klimatet annars är vi dömda (sas inte det för tio år sen också förresten?). I så fall är serien "Years and Years" på HBO Nordic perfekt för dig!
 
Serien utspelar sig under 15 år, vilket nästan är lika länge som de 20 år seriens skapare, Russell T Davies, sagt att han funderat på att göra den. Att han väntade så länge var tur eftersom den är superaktuell idag. Trots att den tar upp många tunga politiska frågor är den i grunden en ”familjesaga” som Davies själv säger.

Sagan tar avstamp i ett ganska ordinärt Manchester, 2019. Brexit pågår för fullt och i USA gör Donald Trump den ena utfallet efter det andra mot sina ”fiender”, ett helt vanligt år på det sena 2010-talet helt enkelt. Mitt i denna mindre storm (för värre ska det bli) befinner sig den sammansvetsade men mångfacetterade familjen Lyons som lever sina dysfunktionella liv precis som alla andra (vem har inte en ”trans-human” i familjen liksom).
 
 
Serien uppehåller sig dock inte vid år 2019 länge, snart spolas tiden fram i en rasande fart. 2019 blir till 2020 som blir till 2021, framåt innan vi når 2024. Bilder av händelser i familjen som bröllop och födelsedagar blandas med världsnyheter. Mike Pence väljs till president i USA men blir en marionett åt Donald Trump. Kina bygger den konstgjorda ön och militärbasen Hong Sha Dao i sydkinesiska havet och sätts på kollisionskurs med USA. För familjen Lyons blir det speciellt dramatiskt då en av döttrarna befinner sig i närheten när det hettar till på riktigt mellan stormakterna. I Europa kollapsar Ukraina och ryska pansarvagnar rullar in på gatorna i Kiev, en våg av flyktingar följer. Något som också påverkar Lyons personligen genom ett möte som resulterar i en utomäktenskaplig affär.
 
I vår tid och speciellt för familjen Lyons är det svårt att avgöra vad som är fake news och vad som hänt på riktigt. Vem styr bakom kulisserna och hur ska vi normala människor hantera en allt galnare värld? "Years and Years" skildrar vår tids största frågor på ett briljant sätt vilket gör det är svårt att slita sig från serien. Dessutom gestaltas den närmaste framtiden på ett smart sätt med små roliga - och ibland farliga - gadgets.

En stor behållning med serien är den karismatiska entreprenören Vivianne Rook, som spelas av Emma Thompson som för övrigt gör ett riktigt bra jobb. Genom att i nationell TV kommentera krig och olyckan i omvärlden med ”I don’t give a fuck” i det närmast råkar Rook bilda partiet Four Star Party (vars namn kommer från hennes censurerade uttalande "I don’t give a ****"). Trots att yngsta dottern i familjen bedyrar att hon absolut hatar Vivianne Rook får hennes förslag, som att införa IQ-test för att rösta, positiva tillrop. Av någon anledning kan jag inte själv hjälpa att heja på denna mycket ärliga och charmiga populist trots vetskapen om att det nog inte kan sluta annat än dåligt.
 
 
Sammanfattningsvis kan man säga att serien blandar olika genres som familjedrama, politisk satir och "Black Mirror” vilket gör den annorlunda och intresseväckande. "Years and Years" är serien som varje modern människa bör se. Den sammanfattar perfekt tiden vi lever i med allt vad det innebär. Har du inte redan sett den så gör det!
 
"Years and Years" finns nu att streama på HBO Nordic.
 
Marcus Larsson
| 4 juni 2019 22:00 |