Film

Skribent

Alexander Dunerfors

19 maj 2012 | 11:01

Xavier Dolan: "Jag blir inspirerad av blockbusters"

Två år efter "Hjärtslag" är Xavier Dolan tillbaka i Cannes för andra gången.

Blott 23 år gammal är han en av regissörerna som utgör den nya vågen av kanadensisk film. I "Laurence Anyways" berättar han om en man som vill byta kön, och vad det gör med hans relationer. Inför premiärvisningen mötte Dolan pressen på röda mattan.

Vad betyder Un Certain Regard för dig?

- Våren 2009.

Hur har film blivit så viktigt för dig?

- Det är en passion, en reflex, det enda sätt som jag kan uttrycka mig på, vare sig jag agerar eller regisserar. Att aldrig göra film skulle för mig innebära att jag konstant bär på tankar som jag inte får ur mig. Det skulle vara frustrerande. Jag har valt det här livet, och vardagen kan numera inte leva upp till det nöje, den energi och adrenalin som konsten ger mig.

Vilken typ av film inspirerar dig?

- Mainstreamfilmer från USA. Blockbusters. 90-talets sentimentala draman, psychothrillers som "Seven" och "När lammen tystnar". Barndomens filmer som "The Secret Garden", "Titanic" och "Batman Returns" av Tim Burton har alla planterat något fantasifullt djupt i mitt undermedvetna. Men Paul Thomas Anderson är min hjälte, jag skulle gärna ha hans mångsidighet och virtuositet. Han är kreativ, fri, intelligent, känslosam och våldsam. Dessutom har vi haft en liknande uppväxt - samma vilda ilska och brist på disciplin som man hittar i våra filmer. Alltid halvt fiktion och halvt terapi.

Om du fick fråga en valfri regissör om vad som helst - vad skulle du fråga vem?

- Paul Thomas Anderson: hur skulle han beskriva det hemliga samband som han har med sina skådespelare? Skulle han själv vilja vara en? Beundrar han dem? Avskyr han dem? Får de mycket frihet, eller ingen alls?

Vad förväntar du dig av årets Cannesfestival?

- Vänskap.

"Laurence Anyways" får svensk biopremiär den 21 september.

| 19 maj 2012 11:01 |