Film

Skribent

Alexander Dunerfors

3 oktober 2015 | 21:00

Woody Allen väljer sin favoritfilm

Ett inte helt otippat val från regissören med nästan 50 långfilmer bakom sig.
I helgen är Woody Allen åter bioaktuell, med thrillerkomedin ”Irrational Man”. Den pigge snart 80-årige filmskaparen har hållt ett imponerande tempo genom åren, och är redan uppe i svårslagna 46 långfilmer. Alla har vi våra favoriter (själv föredrar jag de tidiga, roliga), men vilken är hans?

När jag satte mig ner med Allen i Cannes i våras, för ett snack kring nya filmen och hans karriär, passade jag på att fråga om någon av hans alla ”bebisar” ligger honom extra varmt om hjärtat.

- En film som jag verkligen tyckte om att göra var ”Match Point”. Det handlade om slumpen, och vilken tur jag hade att den blev gjord. Jag förlorade en skådespelerska (Kate Winslet, reds.anm.) precis när vi skulle börja spela in. Lyckligtvis var Scarlett Johansson tillgänglig och jag fick henne. Det kunde inte gått bättre, berättar Allen.

Turen höll i sig under hela inspelningen.

- Om jag behövde en molnig dag så blev det molnigt. Om jag behövde en regnig dag så regnade det. Om jag behövde sol… Allting klaffade så fint på ”Match Point”. Jag kunde inte ha gjort en dålig film ens om jag försökte. Så jag har väldigt fina minnen av den.

Tio år gamla thrillern ”Match Point” blev en mörkare film än vad Woody Allens publik var vana vid. Det visade sig vara ett lyckat drag av regissören, filmen fick goda recensioner och nämns ofta som en av hans bästa. Lyckligtvis håller Woody Allen med.

En längre intervju med Woody Allen kommer upp inom kort.

Vilken Woody Allen-film är din favorit?
| 3 oktober 2015 21:00 |