Film

Skribent

Oskar Möller

30 juni 2023 | 12:00

Kultfilmsalert: "The Witcher" filmades redan 2001 - här är originalet

Det är inte varje dag en 22 år gammal film får ett samtida diskussionsforum att brinna av intresse. Men så verkar vara fallet med en polsk "The Witcher"-produktion från 2001.
Det har undgått få med koll på fantasy och Netflix-konto att den tredje säsongen av "The Witcher" har haft premiär i dagarna. Entusiasmen har dock varit ganska sval från fans som anser att serien avviker alltmer från källmaterialet - Andrzej Sapkowskis böcker om häxkarlen Geralt. 
 
Förvånande nog har dock många kritiker hyllat den tredje säsongen som just nu ligger på 86 procent från tv-skribenter på Rotten Tomatoes (och ett betydligt ödmjukare 63 procent från övrig publik). Kanske är det en protest mot Henry Cavills avhopp från serien?
 
En protest som kan ha spridit sig över Reddit där cirka en miljon The Witcher-fans diskuterar häxkarlen Geralt och hans äventyr.  Men istället för att fokusera på den aktuella tredje säsongen har gruppens tråd kapats av en betydligt äldre filmatisering av Sapkowskis berättelse - nämligen den polska filmadaptionen från 2001 med Michal Zebrowski i huvudrollen.
 
Filmen (med den internationella titel "The Hexer") var från början tänkt som en tv-serie och fick ett generellt dåligt mottagande i Polen (den gjordes för inhemsk publik).
 
 
Bland annat sågades den av Andrzej Sapkowski själv - författaren ska dock ha uttryckt sig uppskattande om Michal Zebrowskis rolltolkning av Geralt.
 
Överlag sågs skådespeleriet som filmens styrka, liksom den fina tonsättningen av filmens kompositör Grzegorz Ciechowski som belönades med det polska filmpriset örnen för bästa soundtrack i en film. Betydligt sämre mottogs filmens frenetiska hoppande mellan intriger, taffliga stridsscener och  hiskeliga effekter - med en spektakulärt skrattretande datanimerad gulddrake som grädde på moset. 
 
Men just dessa element hyllas nu på Reddit som "en filmkonstens höjdpunkt" enligt polska filmpublikationen Na ekranie som dock verkar osäker på om "The Witcher"-fansen verkar mena det de säger. Min gissning är att det är det handlar om byggandet av en kult kring en B-film som man ändå ser som charmig - en take som delas bland annat av brittiska editionen av PC Gamer.

Med andra ord är det inte riktigt läge att hoppas på ett återfödande av den polska varianten av franchisen - men vem vet - om B-filmhajpens sprids så kanske "The Hexer" dyker upp på någon streamingtjänst. Konstigare saker har hänt trots allt.
 
 
Är du nyfiken på den polska filmversionen av "The Witcher"?
| 30 juni 2023 12:00 |