Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

13 november 2023 | 08:00

Stackars Willem Dafoe: “Poor Things” krävde sex timmar i sminkstolen

Vad gör man inte för konsten? Att tillbringa timmar i sminkstol är knappast den mest behagliga uppgiften i världen, men för en roll kan det ha sina fördelar.
I en aktuell intervju med Vanity Fair pratade Willem Dafoe om sin roll i Yorgos Lanthimos senaste normbrytande rulle, “Poor Things”. Dafoe spelar Dr. Godwin Baxter, en Victor Frankenstein-liknande jeppe som lever för sina livgivande experiment.
 
Baxter har ett utseende som är minst lika okonventionellt som hans experiment, och det krävde en hel del av Willem Dafoe. Den ärrfyllda masken tog fyra timmar att sätta på och två timmar att ta av - vareviga dag. Han förklarar processen:
 
- Jag dyker upp klockan tre på morgonen, sitter i stolen, mediterar och försöker hantera att vara helt stilla. Man kan inte sova eftersom det är så invecklat att man måste arbeta med människorna som lägger på sminket. Sen kommer alla andra in vid sjutiden och dagen börjar. Man jobbar en hel dag. Sedan tar de av den. Det är jobbigt.
 
59880d5eef39ff1a68391e0ff5c0ab9b poor things willem dafoe stolen
Willem Dafoe i en annan stol i "Poor Things"
 
Men trots allt gillade Willem Dafoe att jobba med en mask. All den tiden gjorde det lättare för skådespelaren att komma in i den orosfyllda, knepiga och komplicerade karaktären.
 
“Poor Things” visas för närvarande på Stockholms filmfestival men får sin ordinarie svenska premiär den 26 januari nästa år.
 
| 13 november 2023 08:00 |