Film

Skribent

Alexander Dunerfors

28 juni 2016 | 12:00

Will Smith ångrar ”Wild Wild West”

"Jag ville vinna och bli den största filmstjärnan."
Will Smith är tveklöst en av vår generations största och mest omtyckta filmstjärnor. En status han cementerade redan på 90-talet med sköna sommar-blockbusters som ”Independence Day” och ”Men in Black” på rad. 

Men framgångar kommer inte utan motgångar, och han har fortfarande svårt att släppa en viss dunderkalkon. Även 17 år senare pratar Smith om ”Wild Wild West” som filmen som aldrig borde ha gjorts. Under en panel på Cannes Lions häromveckan förklarade Will Smith vad som gick snett:

- Jag var så framgångsrik och hade fått smaka på världsberömmelse. Mitt fokus skiftade från mina konstnärliga ambitioner till att vinna. Jag ville vinna och bli den största filmstjärnan. Då hände något - runt tiden för ”Wild Wild West” - där jag plötsligt promotade för något för att vinna, istället för att promota det jag trodde på.

Western-komedin av Barry Sonnenfeld blev en av de största flopparna det året. Filmen kostade saftiga 170 miljoner att spela in, men drog in bara 222 miljoner världen över - långt ifrån tillräckligt för att gå med vinst.

Will Smith säger att han har lärt sig en viktig läxa: att inte lura sina fans till att se skräp. Och i en tid där internet kan skapa hype eller krossa en film innan den kommit ut i världen, är det ännu viktigare att filmerna är bra. 

- Under 80- och 90-talet hade man en skitfilm, man klippte ihop en trailer med massa explosioner, och det gick flera dagar innan folk visste att filmen var skit. Idag händer det tio minuter in i filmen att folk twittrar: ”Det här suger, gå och se Vin Diesel istället.” 

- Det är så lustigt när man sitter i Hollywoodmöten nuförtiden. Plötsligt är det som en helt ny idé at vi måste börja göra bra filmer.


"Wild Wild West" är dessvärre inte den enda svarta fläcken i Will Smiths karriär. Efter att "After Earth" floppade år 2012 lovade han att rikta in sig på mer konstnärliga roller istället för blockbusters. Trots det löftet syns han närmast i storfilmen "Suicide Squad". En film som vi får hoppas han slipper ångra i framtiden.
| 28 juni 2016 12:00 |