TEMA: PRIDE

Skribent

MovieZine

1 juli 2020 | 21:00

Starka dokumentären "Welcome to Chechnya" får svensk premiär i höst

"Jag blev förbannad över att världen inte uppmärksammade detta mer", säger regissören David France.
Prisvinnande dokumentären "Welcome to Chechnya" kan vara en av årets jobbigaste, men också viktigaste, måste-dokumentärer. Filmen, som berättar om hur Tjetjenien fångar och torterar homosexuella, är nu klar för svensk vod-premiär i september.

När dokumentärfilmaren David France läste om förföljelsen av tjetjenska HBTQ-personer, flög han till Moskva inom två veckor. Frustrerad över USA:s och världens handfallna attityd till alla skrämmande avslöjanden bestämde han sig för att ta reda på mer, och fann aktivister som jobbade i det tysta för att rädda homosexuella ut ur landet.

- Jag var förbannad över att de tvingades att göra allt på egen hand, och att världen inte uppmärksammade detta mer och satte press på den tjetjenska regeringen, säger han till Variety.
 
 
I David Frances nya dokumentärfilm använder han sig av deepfake-teknologi för att ersätta ansikten på människorna han mötte, för att skydda deras identiteter. Däremot är bilderna av tortyr högst verkliga:

- Det var chockerande att hitta dessa klipp. Människorna som begick dessa brott såg dem som troféer. Vi bestämde oss för att ta det ifrån dem och använda som bevis mot dem. Det är samma människor som sitter i publika forum och förnekar att sådant händer i Tjetjenien.
 
 

Om "Welcome to Chechnya"

 
I Tjetjenien finns inga homosexuella. Det har tyranniske ledaren Ramzan Kadyrov bestämt. Och om de finns så ska de bort. Men självklart finns de.

"Welcome to Chechnya" följer en aktivistgrupp som riskerar livet för att rädda HBTQ-personer drabbade av förföljelse från de tjetjenska auktoriteterna – såväl som av sina egna familjer. Målet är att få ett slut på förföljelsen, men också att överleva. Filmen vann flera priser vid Berlinalen och Sundance Film Festival, och är regisserad av David France som tidigare Oscarsnominerats för "How to Survive a Plague".

"Welcome to Chechnya" släppes i veckan på amerikanska HBO, och får svensk video-on-demand-premiär den 14 september.
| 1 juli 2020 21:00 |