Film

Skribent

Alexander Dunerfors

4 maj 2018 | 09:00

Weinstein hotade att låta Tarantino ta över "Sagan om Ringen"

...om inte Peter Jackson kortade ner historien till en tvåtimmarsfilm.
Med facit i hand är Härskarringen-trilogin enormt framgångsrik, och filmerna hör till 00-talets mest sedda och älskade.

Det var dock ingen självklarhet. När Peter Jackson, mot slutet av 90-talet, ville omvandla J.R.R. Tolkiens fantasysaga till tre mastodont-filmer, blev producenten Harvey Weinstein något nervös.

I en ny bok som dyker ner bakom kulisserna på "Sagan om ringen"-filmerna avslöjas det hur Weinstein hotade att ge Jackson kicken. Tänkbara ersättare var bland andra John Madden ("Shakespeare in Love") - och Quentin Tarantino. Anledningen var att Weinstein föredrog att korta ned "Sagan om ringen" till en enda film på två timmar.

- Harvey sa, "antingen gör du detta eller inte. Då är du ute! Och jag har Quentin redo att regissera", minns producenten Ken Kamins.
 

Skandalernas man Harvey Weinstein med Quentin Tarantino.
 
Peter Jackson själv berättar att Weinstein ville stryka inslag som Helms klyfta och Balrogen, för att förenkla berättelsen:

- Den hade garanterat gjort varenda läsare besviken, säger regissören.

Lyckligtvis för alla inblandade var Weinstein redo att släppa sin idé och sälja projektet till New Line Cinema. Resten är historia, och den återberättas i närmare detalj i Ian Nathans nya bok "Anything You Can Imagine: Peter Jackson & The Making of Middle-Earth".
 
Inom kort får vi återvända till Midgård: hos Amazon planeras den dyraste tv-serien som någonsin har gjorts med utgångspunkt i Tolkiens världar. Och enligt rykten kan Peter Jackson återigen vara inblandad.
 
Men visst blir man nyfiken på hur "Sagan om ringen" kunde ha sett ut i Tarantinos regi?
| 4 maj 2018 09:00 |