Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 november 2022 | 18:30

Weinstein-dramat ”She Said” floppar på bio

Bioaktuella dramat om två journalisters Harvey Weinstein-avslöjande misslyckades med att dra publik under filmpris-säsongen.
Att dramat kring ökända producenten Harvey Weinsteins många övergrepp på kvinnor inom filmbranschen skulle bli film i sig var det knappast många som tvivlade på. ”She Said” följer de två New York Times-journalisterna Megan Twohey (Carey Mulligan) och Jodi Kantor (Zoe Kazan) när de kämpar för att avslöja skandalen.
 
Filmen, regisserad av tyska Maria Schrader (”Farväl Europa”, ”Drömmannen”), hade en budget på 32 miljoner dollar och var uppenbart tänkt som en titel i åtanke för stora filmpriser med premiär i november. Men trots fin kritik så landade öppningshelgens intäkter på ynka 2,2 miljoner dollar - en av de historiskt värsta resultaten för en större filmstudio, skriver Variety.
 
 
Experter tror att en stor anledning kan vara att med allt som pågår i världen så vill biopublik fly till något annat än verkliga tragedier. Sexuella övergrepp och grävande journalistik är kanske inte det folk väljer först. Andra filmer med liknande, dystra teman som också varit besvikelser på kassafronten sista tiden är Todd Fields ”Tár”, James Grays ”Armageddon Time” och även vår egen Ruben Östlunds ”Triangle of Sadness”.
 
Återstår att se hur det går för andra filmer av Oscarstyp och vilka som tar sig till de stora nomineringarna. Det är synd och skam att viktiga filmer av den här typen inte lockar större publik men som sagt så är det kanske en period där folk söker sig till franchise-film som exempelvis ”Top Gun: Maverick” eller den alltid populära skräckgenren.
| 21 november 2022 18:30 |