Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 januari 2020 | 12:00

Warner Bros tar hjälp av AI

Artificiell intelligens ska hjälpa studion räkna ut vilka filmer som kan bli ekonomiska framgångar.
Att bedöma vilka filmer som är värda att satsa pengar på, lär ju vara ett krävande jobb för varje filmproducent. Många faktorer spelar in, och i slutändan vet man ändå aldrig om publiken dyker upp i biosalongen. Några av 2019 års stora floppar är ett bevis på hur svårt det är att gissa rätt. För en gissningslek är precis vad det ofta är, även om den bygger på stora mängder data från tidigare filmer.

Men kanske kan artificiell intelligens hjälpa till att ta de rätta besluten, innan studion trycker på knappen och ger grönt ljus?

Hollywood Reporter berättar att Warner Bros planerar att ta AI till sin hjälp. Smarta datorer kan hjälpa till att hitta mönster som människan missar. Plattformen Cinelytic som bland andra Toby Emmerich ska använda sig av kan exempelvis "uppskatta en filmstjärnas värde i olika territorier" och räkna ut "hur mycket en film förväntas dra in på bio och streaming".

AI kan således minska på repetitivt arbete och ge studion smarta tips på hur en film ska paketeras och marknadsföras. Den kan till och med föreslå passande premiärdatum.
 
 
Är det bara jag som är skeptisk till den här utvecklingen? Visst, det är omodernt och hopplöst icke-2020 att dissa AI, men jag motsätter mig snarare idén att behandla film som en produkt. Som en glass eller hamburgare som ska paketeras rätt och fraktas ut i världen enligt alla beräkningar.

Sajten Slashfilm har en bra poäng: skulle någon idag överhuvudtaget satsa på Jon Favreaus "Iron Man", om AI hade fått säga sitt? Robert Downey Jr var år 2008 en före detta knarkare som ansågs vara dålig för biointäkterna, och Favreau fick slåss för att övertyga studion om att lägga en slant på en relativt okänd serietidningshjälte. Detta blev såklart början på den enorma succésagan vi kallar MCU.
 
Eller vad skulle hända med en vågad satsning som "Joker" ifall "computer says no"? Det sägs att Warner Bros inte trodde på Todd Phillips vision om en mörk och annorlunda origin-berättelse för Gothamskurken.
 
Det är när vi glömmer bort att en film också är underhållning, konst och en passion för många, som hela utbudet riskerar bli allt mer strömlinjeformat och uddlöst.

- Artificiell intelligens låter läskigt, men AI kan än så länge inte ta egna beslut. Det kan beräkna data och se trender, men i slutändan behövs fortfarande en människa med erfarenhet och en bra känsla i magen för att ta ett kreativt beslut, kommenterar Tobias Queisser från Cinelytic.
 
AI är här för att stanna, men stoppa dem någon innan datorer börjar skriva filmmanus eller återuppliva gamla filmstjärnor som James Dean.
| 10 januari 2020 12:00 |