Skribent

Alexander Kardelo

6 november 2019 | 19:30

James Dean återvänder på vita duken - med hjälp av CGI

Moderna specialeffekter återupplivar skådespelaren för Vietnamdramat ”Finding Jack”.
Skådespelaren James Dean hann bara spela in tre långfilmer innan han dog i en bilkrasch år 1955. Han blev bara 24 år gammal, men ses idag som en av Hollywoods stora ikoner. Nu finns planer på att återuppliva stjärnan för ännu en roll.

CGI-teknologi ska skapa en realistisk version av Dean, med hjälp av gamla bilder och inspelningar. Detta ska sedan användas för att sätta honom i en av huvudrollerna i ”Finding” Jack” - ett drama om Vietnamkriget - som påbörjar produktionen om två veckor.

Regissörerna Anton Ernst och Tati Golykh har fått tillåtelse av James Deans familj. De berättar för Hollywood Reporter:

- Vi letade länge efter vem som skulle spela Rogan (…) Vi är hedrade att hans familj stöttar oss, och vi är noga med att hans arv som en av de största filmstjärnorna ska hållas intakt. Familjen ser det som hans fjärde film, den han aldrig fick göra.
 
"Finding Jack" med James Dean får biopremiär hösten 2020. Det är ännu inte klart vilka hans motspelare blir.
 
Vem blir nästa döda filmstjärna att återuppstå?
 
Dean kan bli den första i raden av gamla skådisar som återvänder på bioduken med hjälp av modern teknik. Vi har visserligen sett en ung Carrie Fisher som prinsessan Leia i "Rogue One" (plus en fullt realistisk, 25 år yngre Will Smith i "Gemini Man"). Men detta är ytterligare nästa steg i en utveckling som onekligen väcker vissa moraliska frågor - eller öppnar upp för spännande möjligheter, om man vill se det positivt.
 
Företaget CMG Worldwide representerar över 1700 stjärnor från film-, musik- och sportvärlden. Bland dem nämns Burt Reynolds, Christopher Reeve, Ingrid Bergman, Neil Armstrong, Bette Davis och Jack Lemmon. Bli inte förvånade om deras namn snart pryder filmaffischer igen:

- Det här öppnar upp stora möjligheter för klienter som inte längre finns bland oss, säger Mark Roesler från CMG.
 
Vad tycker ni om idén att återuppliva Dean och andra filmstjärnor från förr? Kommentera nedan.
| 6 november 2019 19:30 |