Film

Skribent

MovieZine

5 november 2020 | 08:15

Warner Bros ber om ursäkt efter kritiken mot "Häxorna"

Anne Hathaways häxa bränd på bål av personer med funktionsnedsättning: "Befäster stereotyper".
Warner Bros familjefilm "Häxorna" har stött på kritik de senaste dagarna. Anledningen är att den onda häxan, som spelas av Anne Hathaway, har försetts tre fingrar på vardera hand.

Människor med funktionsnedsättning drar likheter till en handmissbildning som finns i verkligheten, med oro över att missbildade skurkar kan förstärka stereotyper och fördomar. Det skriver Variety.

Paralympics-atleten Amy Marren var bland de första att ifrågasätta filmstudions beslut. "Tänkte ni någonsin på hur denna representation av en missbildning skulle påverka människor med samma missbildning?" frågade Marren på Twitter.

"Jag vet att det är en film, och att de är häxor. Men häxor är monster. Jag är rädd att barn som kommer se filmen börjar bli rädda för missbildningar."
 
 
Många har också påpekat att häxornas utseende i Robert Zemeckis film skiljer sig från beskrivningen Roald Dahls bok, där häxorna istället har fem fingrar - med klor.

Warner Bros gick igår ut med en offentlig ursäkt, och skriver att de är "djupt ledsna över att vår skildring av de fiktiva karaktärerna kunde göra någon upprörd."

"När vi adapterade berättelsen jobbade vi med konstnärer för att hitta en ny tolkning av bokens kattlika klor. Det var inte vår avsikt att någon skulle tro att de fantastiska, omänskliga varelserna representerade dem. Filmen handlar om godhet och vänskap. Vi hoppas att familjer och barn kommer omfamna dess starka och kärleksfulla budskap", svarar studion.
 
 
"Häxorna" finns sedan ett par veckor tillbaka på video-on-demand i USA. Filmen kommer upp på svenska biodukar den 27 november.
| 5 november 2020 08:15 |