Klipp

Skribent

David Sjögren

11 juni 2015 | 09:00

Visuella likheter och potentiella referenser i "True Detective"

Om man vill kan man hitta allt från "Seven" och "När lammen tystnar" till "Motorsågsmassakern" och "Ivans barndom" i HBO-serien.
Om en dryg vecka har den nya säsongen av "True Detective" premiär. Fram till dess får vi försöka underhålla oss själva, så varför inte kasta en liten tillbakablick på den första säsongen?

Många har diskuterat och spekulerat kring varifrån författaren Nic Pizzolatto och regissören Cary Fukunaga hittat inspiration för sin serie, såväl tematiskt som estetiskt. Några förslag på filmer, i vilka liknande sekvenser förekommer, dyker upp i en visuell jämförelse från Vimeo-kontot MrRTJL som går att se nedan. Värd ett omnämnande är i sammanhanget också seriens fotograf Adam Arkapaw. Huruvida jämförelserna är relevanta får ni avgöra själva.


Själv kan jag känna att vissa exempel är ganska långsökta, men det är ändå kul att ta del av vad andra tänker på och får för associationer av olika filmer eller TV-serier.

Köper ni jämförelserna eller är de långsökta? Har ni andra förslag på scener eller enstaka bildrutor från "True Detective" som påminner om något annat ni sett?
| 11 juni 2015 09:00 |