Film

Skribent

Alexander Dunerfors

7 november 2017 | 12:00

Visste du att ”All Inclusive” redan filmats på danska?

Regissören Karin Fahlén berättar hur hon uppdaterat en komedi från Danmark för den svenska biopubliken.
Den svenska semesterkomedin ”All Inclusive” är inte så svensk, trots allt. Redan år 2014 kom en ”All Inclusive” på danska, med Hella Joof som regissör.

I den nya versionen spelar Liv Mjönes och Jennie Silfverhjelm två systrar som drar med sin gamla mamma (Suzanne Reuter) på en solsemester. För regin står Karin Fahlén.

- Ja, det är ju en remake. Men vi har skrivit om den helt, för dansk humor landar inte så väl i Sverige. Förutsättningarna är densamma, men vi har ändrat dialogen och uppdaterat filmen, den förra är ju rätt gammal. Vi har försvenskat och kanske aktualiserat den lite. Jag hoppas jag har gjort den till min egen också. Det var inte det från början, det var ett uppdrag.
 

Karin Fahlén och Liv Mjönes på inspelning i Kroatien.
 
Hur beskriver du själv ”All Inclusive”?

- Det är en film om en dysfunktionell familj, där en mammas kris sätter igång en rad händelser. Det blir allt från svek, lögner och syskonrivalitet till fullständig kaos. Till slut så landar allt, och alla relationer omdefinieras.

Karin Fahlén minns när frågan kom om hon ville göra komedi:

- Jag kände det var en utmaning: hur rolig är man? Det har man ingen aning om. Min humor kanske inte är någon annans humor. Jag har alltid sagt ”att skratta är det närmaste man kan komma någon annan utan att klä av sig”.
 
En av hennes egna bidrag till filmen blev behålla allvaret i humorn.

- Jag vill roa med det oroliga, om du förstår. Att humorn får lov att bottna i något. För min del så skrattar jag aldrig åt något ytligt, det sätter sig inte. Jag har försöker göra en komedi med lite substans.
 

Lika som bär? Se trailern till danska "All Inclusive":

 
 
 
I den svenska versionen följer vi med på en resa till Kroatien där familjen ska fira Ingers 60-årsdag. Resan lät som en bra idé ända tills Inger kom på sin man med att vara otrogen. När charterplanet lyfter finns bara en olycklig Inger och hennes två vuxna döttrar med på resan, ordentliga Malin och struliga Tove. Det tar inte lång tid innan systrarnas rivalitet om mamman utvecklar sig till en tävling om vem som bäst kan trösta henne.
 

Här är trailern till svenska "All Inclusive":

 
 
"All Inclusive" får biopremiär på fredag.
| 7 november 2017 12:00 |