Film

Skribent

MovieZine

28 november 2022 | 18:00

Snabbguide till vinterns 15 stora biofilmer

Storslagna science fiction-världar, en svensk UFO-film, en våldsam jultomte och Steven Spielbergs självbiografi. Så blir vintersäsongens bioutbud!
Det drar sig mot jul och vinterns kyla lägger sig runt oss. Vad är då mysigare än att sitta i en varm biosalong och njuta av projektorns ljussken? Här hittar du en guide till 15 av de kommande filmerna för att kunna bestämma just vilken eller vilka filmer som passar dig bäst.
 
 

Violent Night - 2 december

 
Med premiär den 2:a december intar David Harbour - skådisen känd för sin roll som Jim Hopper i “Stranger Things” - biosalongerna som ingen mindre än jultomten själv. Men inte som vi brukar se honom. När ett gäng bryter sig in i en rik familjs område på julafton, kommer tomten för att visa dem att kidnappa folk sätter en på stygga-listan. Filmen är en av säsongens mest efterlängtade och har höga förväntningar på sig. Genom brutala och kreativa sätt slår vintertidens klassiska karaktär ner legosoldaterna i denna mörka komedi som absolut kommer att hålla en på tårna.
 
Large fa44eff37c1d983cfcc305e2641e684d zoe saldana neytiri kate winslet ronal sam worthington jake sully bailey bass tsireya sigourney weaver kiri hd avatar the way of water 2 1600x900
 

Avatar: The Way of Water - 14 december

 
Äntligen! Som vi har väntat. I uppföljaren till storfilmen från 2009 tar regissören James Cameron oss igenom världen Pandora än en gång. Jake och Neytiri har bildat familj och tvingas lämna sitt hem för att utforska planeten. Detta visas med en av de största filmbudgetarna någonsin och grymma skådespelare såsom Zoe Saldaña samt Sigourney Weaver. För den som gillade första filmen, äventyr, visuellt slående specialeffekter eller bara är sugen på kanske årets största film, så är denna bioupplevelsen ett måste.
 
 

Mästerkatten 2 - 21 december

 
När vi ändå är inne på uppföljare som släpps långt efter första filmen, så måste jag nämna "Mästerkatten 2". Inget jag lade på minnet tills jag blev ombedd att se trailern. Och vilken trailer! En bra blandning av komisk timing, karismatiska karaktärer och framförallt en animation som hade gjort Pixar avundsjuka. Detta verkar bli så mycket mer än “bara en barnfilm”. Låt inte denna filmen flyga förbi innan du gett den en chans.
 
 

UFO Sweden - 25 december

 
En intressant svensk film som har sin premiär på bio i vinter är “UFO Sweden”. Med skaparna bakom “Den blomstertid nu kommer” är denna sci-fi- och äventyrsfilm inspirerad av bland annat “Stranger Things” och “Interstellar”. Året är 1996 och vi får följa fosterhemsplacerade Denise (Inez Dhal Torhaug) när hon utforskar ifall hennes försvunna pappa faktiskt inte dog, utan blev kidnappad av UFO:n.
 
 

Operation Fortune: Ruse de Guerre - 6 januari

 
För den som saknat spiondraman sen förra årets “No Time to Die” så kommer det faktiskt något som lär locka i januari. Guy Ritchie, regissören bakom “The Man from U.N.C.L.E.” berättar här om en superspion vid namn Orson Fortune, som tar hjälp av en Hollywood-stjärna, för att stoppa en vapensäljare från att skapa en dödlig maskin som kan förstöra världen. Helt enkelt ett klassisk spionintrig. Men om jag känner Guy Ritchie rätt så lär detta bli ett underhållande äventyr där Jason Statham, Aubrey Plaza och Hugh Grant har ett bra manus att arbeta med och framförallt framställs med fin cinematografi och komedi.
 
 

A Man Called Otto - 13 januari

 
Detta är visserligen inte en svensk film, men den är baserad på romanen “En man som heter Ove” av Fredrik Backman som i sin tur även låg till grund för succéfilmen med samma namn från 2015. Självaste Tom Hanks spelar huvudrollen Otto, och lär porträttera karaktären på samma existentiella sätt som Rolf Lassgård gjorde sju år tidigare. Filmen är delvis en komedi men lyfter djupa teman om vänskap och livets mening. Detta är en personlig favorit jag inte kan vänta med att se på vita duken.
 
 

Babylon - 27 januari

 
Regissören Damien Chazelle, känd för filmer som “Whiplash” och “La La Land”, samlar här en extraordinär grupp skådespelare för att skildra karaktärers framgångar och fall under den tidiga Hollywood-eran. Brad Pitt och Margot Robbie är några av många. Filmen har hög åldersgräns på grund av mycket våld, sexuellt innehåll och droganvändande, och visar en brutal verklighet med ambition som sammanhängande tema. Premiären har flyttats fram ett par gånger men nu kommer Chazelles historiska drama äntligen till biosalongerna.
 
Large fa44eff37c1d983cfcc305e2641e684d brendan gleeson 4k hd the banshees of inisherin 1600x900
 

The Banshees of Inisherin - 27 januari

 
En film som kanske går under radarn för många. Men kritiker har hyllat denna mörka tragikomedi för manuset och det vackra fotot. Colin Farrell och Brendan Gleeson spelar ett par livslånga vänner där den ena bestämmer sig för att abrupt avsluta vänskapen. Varför detta sker är ett mysterium för folket på denna irländska ö. Upprättelse och ensamhet framställs på ett kreativt sätt i en film som säkert kommer röra åskådarna till tårar.
 
 

The Fabelmans - 3 februari

 
Detta coming-of-age-drama i regi av Steven Spielberg har redan släppts i USA men kommer till oss först i februari. Men det bästa är att vi nu vet att filmen är riktigt bra, utifrån den kritik som den har fått. Det är semi-självbiografiskt i mening att Spielberg har skapat den fiktionella Sammy Fabelman baserad på sina egna tidiga år som filmskapare. Gabriel LaBelle porträtterar Sammy som utforskar hur filmkonsten hjälper honom förstå sanningen om hans dysfunktionella familj. Det är en storfilm gjord i minne till Spielbergs föräldrar och ett passionsprojekt som säkerligen lär uppskattas av de som ser den.
 
 

Ant-Man and the Wasp: Quantumania - 15 februari

 
För Marvel-älskaren som är sugen på en ny film, och kanske tröttnat på tv-serierna, är detta ett självklart val. Ant-Man har fått ännu en uppföljare, och denna gången utforskar Scott tillsammans med Hope “The Quantum Realm” där de blir mindre än någonsin. De möter Kang Erövraren, som ser ut att bli den nya Thanos i universumet. Paul Rudd och Evangeline Lilly är tillbaka som skådespelare i den första av Marvels Fas 5-filmer. En klassisk superhjältefilm, verkar det som.
 
 

Missa inte heller de här:

 
• Länge leve bonusfamiljen - Felix Herngrens tv-serie tar steget till bioduken som en julig dramakomedi. Premiär 2 december.
 
• I Wanna Dance With Somebody - Den okända historien om sångerskan Whitney Houston får liv i en biopic med Naomi Ackie. Biopremiär 21 december.
 
• M3GAN - ”Annabelle” möter ”The Terminator”? Så beskriver filmskaparna den nya rysaren om en högteknologisk docka som har en egen agenda. Biopremiär 13 januari.
 
• Knock at the Cabin - M. Night Shyamalan är tillbaka med en ny, mystisk thriller där en familj får semestern avbruten. Dave Bautista knackar på och hälsar att domedagen är nära. Biopremiär 3 februari.
 
• Magic Mike’s Last Dance - Tredje (och sista) gången gillt för Channing Tatums strippa. Salma Hayek har en stor roll i Steven Soderberghs nya film. Biopremiär 24 februari.
 
 

Bonus: Klassikern “De sju samurajerna” - 6 december

 
En liten bonus till cineasterna där ute. I vinter spelas en klassiker på bio: “De sju samurajerna” från 1954 i regi av Akira Kurosawa. En mycket välkänd och otroligt bra film. 6 december kan man uppleva denna japansk film som gjort intryck över hela världen. Den utspelar sig 1586 och följer en by som hyr samurajer till att försvara dem mot banditer. Ofta tillräknad som en av tidernas bästa filmer, är detta något ni inte får missa. Själv tänker jag se om Kurosawas mästerverk för att få uppleva storslagenheten på den stora duken.
 
Vilket val av filmer vi har framför oss. En julklappssäck som väntar på att bli öppnad. Är du sugen på hisnande äventyr, ostoppbar action, eller existentiell drama? Fixa lite snacks och sätt dig i biosalongen i vinter. Du kommer inte att ångra det.
 
Daniel Berglund
 
Vilka kommande biofilmer tänker ni se på bio? Kommentera gärna.
| 28 november 2022 18:00 |