Serie

Skribent

Patrik Jonsson

14 augusti 2014 | 19:15

Vilken TV-serie kommer ni att sakna mest?

Varje år och varje säsong har sina stackars dödsoffer vad det gäller TV-serier. Vissa nedläggningar välkomnas visserligen med öppna armar, men då det kommer till just "långkörarna" brukar det alltid bli desto svårare att behandla dödsbeskedet. Ikväll ska vi ta en titt på några av de TV-serier som kommer att ta farväl inom cirka ett år.
Nu kommer jag endast att ta upp fem aspiranter, fem stora och till större delen hyllade serier vilka jag tror kommer att lämna mest tomrum. Självklart kommer fler än dessa tvingas möta och blöta dödens yxa, några vet vi inte ens om i detta skede. Jag menar så fort till exempel höstsäsongen startar lär det endast ta några veckor innan den första nedläggningen rapporteras, efter en månad några till och innan säsongen är över lär vi lätt ha passerat tio offer. Detta handlar dock om nystartade serier och sådana lämnar sällan väldiga tomrum. Visst kan man bli irriterad ifall man tyckte de hade potential, men vi snackar inte om hjärteskärande saknader som efter exempelvis "The Sopranos" eller "The Wire". Nu kan man visserligen hävda att just dessa tu och flera med dem, lades ned i tid, detta hindrar dock oss inte att känna en saknad av både karaktärer, miljöer och öden.

Inte endast nystartade serier kan komma att få besök av liemannen, det kan givetvis hända att även ett par till gamla godingar möts av döden nu under 2014/2015. Nu utgår jag dock från de dödsbesked jag sitter med här idag och just dessa fem serier tror jag kommer att lämna de största hålen att fylla;

"True Blood" (HBO)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Först ut är alltså "True Blood", inte endast på denna lista utan den kommer även att ta farväl allra först då det endast återstår några veckor av dess sjunde tillika sista säsong. Ända sedan 2008 har vi följt dessa vampyrer, avarter och annat konstigt folk, på gott och ont skulle jag vilja påstå. Missförstå mig inte, jag har följt den stadigt och sett vartenda avsnitt, den har dock haft sina ups and downs. Kanske det är lika bra att den slutgiltiga pålen stöts i dess hjärta? Förmodligen, men jag tänker absolut inte sticka under stolen med att jag kommer att sakna den. Vi snackar om en hel del blodtörstiga sommarkvällar här, hela sju somrar har man spenderat tillsammans med den, det kommer onekligen att bli tomt nästa år.

"Sons of Anarchy" (FX)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Kurt Sutters skandalomsusade MC-drama "Sons of Anarchy" rullar sin sista mil nu till senhösten och detta, precis som "True Blood", efter hela sju säsonger. Saknaden lär knappast bli mindre här, visserligen har den varit ungefär lika ojämn som just "True Blood", men den har ändå hela tiden varit rätt underhållande. Inte endast framför kameran, utan även bakom den. Jag undrar jag hur många skandalnyheter jag skrivit kring den här serien genom åren? Jag nöjer mig med att säga många, i slutändan tycker jag dock ändå att det har varit en bra serie och en väldigt annorlunda sådan. Åtminstone sett till produktionen. Ja och tänk så många härliga gästroller den bjudit på under åren, den ena mer bisarr än den andra. Den kommande säsongen lär inte bli något undantag där bland andra Marilyn Manson gästar serien. Hur än det är så blir det tack och hej. Vi kan dock glädjas vid att skaparen, Kurt Sutter, jobbar på en prequel. Ja eller bedrövas, det hela beror ju på ifall den blir bra, eller hur?

"Parks and Recreation" (NBC)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det verkar sannerligen som siffran sju inte ska förknippas med Lucky Number Seven i sammanhanget då även komediserien "Parks and Recreation" nu packar ihop efter den kommande sjunde säsongen. För bara ett par år sedan tvingades jag ta farväl av NBC:s "The Office" och nu är det alltså även dags för ytterligare en av mina absoluta favoriter vad det gäller komediserier. "Parks and Recreation" har bjudit på både hjärta, svärta och hinkvis med skratt genom åren. Jag tycker den har haft precis allt som jag önskar av en komediserie och just därför kommer det att bli extra svårt att släppa taget om den. Många härliga och mysiga karaktärer försvinner nu snart från min TV-tablå och detta känns givetvis riktigt tungt, snart har jag inga komediserier kvar att titta på. Men jag antar att jag får tacka för det som varit? Okej då, tusen tack.

"Justified" (FX)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Efter sex säsonger av minst sagt färgstarka och udda karaktärer slänger nu till senvintern slutligen Raylan Givens (Timothy Olyphant) & Co in hatten för gott. För min egen del har det varit en smått fantastisk resa där "Justified" sannerligen har växt sig till en av de mest underskattade serierna någonsin. Visserligen känns det helt rätt att de avslutar med hedern i behåll och jag tvivlar inte en sekund på att den sjätte tillika sista säsongen (med start i januari) kommer att bjuda på något alldeles extra! Men återigen, saknaden är redan ett faktum, jag verkligen älskar den här serien vilket kommer att göra avskedet sådär lagomt tungt i bröstet. Skaparen av serien, Graham Yost, har redan kastat på sig nya projekt och dessa ser jag naturligtivs fram emot. Däremot miste vi författaren (fantastiske Elmore Leonard) till böckerna vilka "Justified" är baserad på under seriens produktion förra hösten. Detta var naturligtvis tråkigt, men vi får väl åtminstone slå fast att han slutade på topp!

"Boardwalk Empire" (HBO)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Manusförfattaren, producenten och TV-serieskaparen Terence Winter följde upp succésagan "The Sopranos" med just "Boardwalk Empire". Året var 2010 och med sig hade han självaste Martin Scorsese. Resten är TV-historia! En TV-historia som dessvärre tar sitt slut nu till hösten då den femte samt absolut sista säsongen av gangstersagan bränner av sina avslutande tillika skälvande avsnitt. Ett stor konstverk går därmed i graven, för jag kan banne mig inte kalla "Boardwalk Empire" för något annat än ett enda stort konstverk. Få serier är nämligen så snygga, vackra och iögonfallande som just "Boardwalk Empire". För att inte tala om skådespeleriet och manuset, varje litet avsnitt känns som en liten film i sig. Att jag kommer att sakna denna är det inget snack om, frågan är hur länge det kommer att ta innan jag får se en sådan här snygg och spännande gangstersaga som TV-serie igen? Usch, jag vågar inte ens tänka på det. Ifall jag ska utse en gigant bland TV-serier som kommer att lämna oss inom det närmsta året blir det definitivt "Boardwalk Empire".

Vilken TV-serie kommer ni att sakna som allra mest? Månne det vara just "Boardwalk Empire" eller är jag helt ute och cyklar? Kommentera gärna nedan!
| 14 augusti 2014 19:15 |