Serie

Skribent

Patrik Jonsson

31 juli 2014 | 21:00

Vilken superhjälteserie kommer dra längsta strået?

Inom en snar framtid har de även nästlat sig in i TV-branschen på allvar, jag snackar så klart om superhjältarna. Vissa superhjälteserier rullar redan för full fart medan vi kommer att få bekanta oss med flera andra snart nog, en del redan nu till hösten. Vilken superhjälteserie kommer att göra störst succé? Jag tänkte spåna lite om detta ikväll.
Till att börja med är det väl längre knappast någon hemlighet att jag personligen bävar inför denna hetska superhjälteinvasion. Jag som egentligen inte alls har mycket till övers för superhjältar överhuvudtaget, med vissa få undantag, har hittills varit hyggligt skonad i TV-seriernas värld. Nu lär det dock bli ändring på det, jag får helt enkelt ta och bita i det sura äpplet och liksom gilla läget. Superhjälteskildringarna invaderar TV:n i en mycket rask takt vare sig jag vill det eller inte. Å andra sidan, vi ska nog alla få plats där framför TV:n i slutändan, ikväll har jag därför valt att inte vara så jäkla bitter. Faktum är att denna "lista", dessa exempel på TV-serier som följer, egentligen inte har någonting alls med min personliga smak att göra. Detta handlar nämligen endast om spekulationer kring hur dessa framtida TV-serier kommer att tas emot av tittare och kritiker samt vilken av dessa superhjälteskildringar som kommer att göra störst succé? 

Spekulationer är alltså nyckelordet i kvällens artikel och självklart kan det visa sig att jag får fullkomligt fel i framtiden. Allt jag kan utgå från just nu är mina magkänslor och den "erfarenhet" jag har av TV-publikens smak rent generellt. Vad jag själv kommer att tycka om serierna hör alltså inte hit. Men nu nog om detta, nu fokuserar vi på superhjälteserierna istället. Fem stycken exempel har jag plockat fram och av dessa fem har jag även dragit fram en slags vinnare, alltså den superhjälteserie jag tror kommer att göra allra störst succé.

"Heroes Reborn" (NBC)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Detta gäng kanske mer skulle kunna kallas mutanter än för superhjältar, men jag tycker dock ändå att de bör kvala in. De är ju egentligen inte mycket mer annorlunda än till exempel X-Men. NBC:s reboot på "Heroes" bör locka en och annan tittare. Visserligen lades originalserien ned med dunder och brak på grund av svikande tittarsiffror, men jag tycker nog att ifall man bara putsar lite mer på manus och karaktärer så kan nog "Heroes" återigen bli den stora succé som den en gång i tiden var då den stoltserade med sin första säsong. Reboots innebär dock alltid ett hyggligt stort risktagande, självklart ska de ändra på det som inte fungerade, men joxar och ändrar de för mycket kan det lätt få negativa effekter istället. Något specifikt premiärdatum finns ännu inte, men mycket lutar åt att vi kommer att få återse våra kära gamla hjältar redan nu till våren 2015. NBC har även ytterligare en, kanske inte en äkta superhjälteserie men åtminstone en serietidningsserie, i bakfickan i form av "Constantine". Vad det gäller just "Constantine" tror jag på en stor flopp.

"Hulk" (ABC)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Detta är en serie som legat i startgroparna ända sedan 2010, senast i våras fick vi dock oss en uppdatering från en av huvudproducenterna, självaste Guillermo del Toro, att de då endast saknade några hängivna manusförfattare. Serien kring den gröne jätten lever alltså i allra högsta grad. ABC, som även står bakom "Agents of S.H.I.E.L.D.", säger sig endast vänta på ett bra tillfälle att satsa fullt ut på produktionen. Ja och det verkar faktiskt som att vi kommer att få återse Mark Ruffalo ("The Avengers") i rollen som Bruce Banner, åtminstone ifall vi ska tro på de rykten och rapporter som nådde oss kring serien i våras. Den som lever får se. Hulken är en stor och extremt välkänd karaktär och en eventuell TV-serie kring honom kommer självklart att locka många. Jag väljer dock att placera serien hyggligt lågt, just på grund av den osäkerhet kring seriens framtid som vi ändå, åtminstone hittills, står inför. Med tanke på omständigheterna är premiären av denna, kanske inte helt långsökt, okänd. Ett litet extra tillägg är att ABC även har en serie kring Marvels "Agent Carter" på gång, premiär för den blir det någon gång i januari nästa år.

"The Flash" (The CW)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ungdomskanalen The CW är allt annat än ny i gamet vad gäller superhjälte-TV-serier. De rönner redan nu stora framgångar med sin "Arrow" men det var nog ändå serien kring Superman himself ("Smallville") som verkligen satte kanalen på kartan så att säga. Apropå just serien "Arrow" kommer "The Flash" alltså att bli en slags spin-off på den, detta vet så klart alla ni insatta, men jag ville nämna detta ändå. Gamle Blixt Gordon må säkert locka många tittare, men kanalen The CW spelar inte i samma liga som de konkurrerande tillika avsevärt större och bredare kanalerna, som till exempel NBC, ABC och Fox. På grund av detta tror jag därför att "The Flash" får nöja sig med att stå lite i skuggan av de större superhjälteserierna, den lär dock få tillräckligt med tittarsiffror för att The CW ska känna sig nöjda. Premiär för "The Flash" blir det den 7:e oktober i USA.

"Daredevil" (Netflix)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Detta är egentligen bara ett av hela fyra kommande superhjälte/serietidningsprojekt från samarbetet mellan streamingkanalen Netflix och Marvel. De andra tre är "Ironfist", "Jessica Jones" samt "Luke Cage". "Daredevil" ska dock enligt rykten vara först ut och dessutom anser jag nog att just Daredevil är den mest kända karaktären av dessa fyra figurer. En känd förlaga betyder mycket, det får man aldrig glömma. Nu är visserligen inte jag personligen så jäkla insatt, men frågar man gemene man så klingar nog Daredevil mer bekant än till exempel Jessica Jones eller Ironfist. Kanske inte just för er insatta Marvelfantaster, alla har ju sina favoriter, men här måste jag ta hänsyn till den eventuellt stora, stora TV-publiken och där lär Daredevil locka flest åskådare. Netflix är till råga på allt en kanal med en nästintill skoningslös frammarsch vilket i sig lär betyda att det potentiellt finns en oerhört stor TV-publik att roffa åt sig. Filmen "Daredevil" är dock i den stora allmänhetens ögon ett riktigt fiasko, eventuellt skulle detta tala för ett rätt svalt intresse för serien/karaktären. Fast å andra sidan, här har man ju då möjligheten att göra det hela bättre. Det beror lite på hur man ser på det. Premiär för Netflix:s "Daredevil" blir det någon gång i maj nästa år.

Ding! Ding! Ding! And the winner is...

"Gotham" (Fox)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Jag har absolut ingen aning om ifall "Gotham" ens kommer att bli bra, men här snackar vi Batman, ett drömunderlag. Visst, serien ska inte kretsa kring just Batman, men döper man en serie till "Gotham" så har man i stort sett fångat alla Batman-fantasters uppmärksamhet och dessa fantaster är milt uttryckt många. Pilotavsnittet lär ses av tusen åter tusentals, risken att serien tappar tittare lagom till dess andra avsnitt är givetvis väldigt stor. Här gäller det verkligen att Fox & co har slipat till en alldeles lysande pilot som verkligen får folk att stanna kvar, att den ger mersmak. Efter Nolans Batman-trilogi är naturligtvis pressen väldigt stor, i detta ligger också risken för besvikelse med det här projektet. Det spelar nog ingen roll hur mycket man än säger till folk att de ska sänka förväntningarna, de går som på autopilot. Så fungerar oftast den större delen av tittarpubliken. Trots detta tror jag nog ändå att Fox lyckas göra stor succé med denna, jag personligen kommer förmodligen inte att gilla serien överhuvudtaget, men här är nog jag i minoritet är jag rädd. Men man vet aldrig, kanske även jag låter mig förälskas i "Gotham"? En chans ska jag absolut ge den. Om inte för annat så för skådisen Ben McKenzie (James Gordon) som jag tyckte var alldeles strålande i snutserien "Southland". Så… gigantisk förlaga, stor och bred kanal samt namnstarka producenter, manusförfattare och skådespelare gör att jag tror den här superhjälteserien drar det längsta strået, förmodligen med råge. Amerikansk premiär för "Gotham" blir det den 22:a september.

Vad tror ni andra där ute, håller ni med om att "Gotham" förmodligen kommer att sopa mattan med de resterande TV-serierna eller tror ni att någon av de andra "aspiranterna" kan överraska och ta över tronen? Har jag till och med glömt att ta upp någon superhjälteserie? Kommentera gärna nedan!
| 31 juli 2014 21:00 |