Serie

Skribent

Patrik Jonsson

19 juni 2014 | 18:00

Vilka är dina favoritserier från 2014?

So far, kanske man skulle tillägga då året fortfarande är en bra bit från över. Hittills har dock många serier hunnit med att bränna av sina färska säsonger och dessutom har ju många nya serier debuterat. Just därför tycker jag det skulle vara intressant att kolla av läget lite, hur har 2014 stått sig i TV-serieväg hittills?
För min egen del tycker jag faktiskt att detta år har varit riktigt starkt, visst har det kommit en och annan kokacka men det får man ju liksom räkna med. De serier som har varit bra har oftast varit riktigt jäkla bra och bland debutanterna har det funnits mer än en starkt glimrande stjärna just detta år.

Vi befinner oss i skrivandes stund ungefär i mitten av året så ni får väl se den här artikeln som en slags delårsrapport, jag kommer naturligtvis att följa upp denna strax innan årets slut. Då kan det bli intressant att se vilka serier som fortfarande finns kvar på listan och vilka som har åkt ut (både på min lista och självklart även på era listor). Jag menar, vi har hela sommaren framför oss med nya serier som tokhypade "The Strain" och underdogen "The Leftovers", för att inte tala om alla återkommande serier. Dessutom kommer hösten i vanlig ordning att fullständigt bombardera oss med allehanda mumma, med detta sagt kan onekligen mycket förändras innan vi tar oss an och summerar hela året!

Som ni kanske märker talar jag även om återkommande serier och detta betyder alltså att inte endast nya tillika debuterande serier gills. Även de serier vars säsonger startade under just under 2014 får vara med och leka, det känns mer rättvist så. En lista på 2014:s bästa debuterande serier kommer tids nog också, men allt har sin tid. Så, en serie, ny eller gammal, vars säsong startade till exempel på detta årets första dag, den första januari, får vara med, är ni med? Ja det är ni. Jag ska sluta älta detta nu, det var då ett jäkla tjat.

Ni behöver inte lägga allt för mycket fokus på själva placeringarna här på min lista (förutom möjligvis tungviktarna i toppen), detta är kort och gott mina tio favoriter från detta år. Hur ni där ute listar era favoritserier är upp till er själva. Endera är ni halvlama som mig och bara spottar ur er tio favoriter eller så briljerar ni med överkurs och lägger mer tid på själva placeringarna. Samma sak gäller med att motivera, orkar ni inte motivera era val så kan ni helt enkelt skippa det. Själv har jag valt att skriva något kort om varje enskild serie, men absolut inte något långdraget. Nä nu kör vi tycker jag!

10. "Penny Dreadful" (Showtime)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Vi drar igång det hela med en debutant och garanterat även en vattendelare, jag diggar dock denna. Dessutom gör jag en liten fuling här då säsongen faktiskt ännu inte är riktigt över, det återstår nämligen ett par avsnitt. Jag har dock fullt förtroende och det verkar även Showtime ha som nyligen gav den en andra säsong. Snygg, grotesk, vågad och välspelad, ja och lite konstig.

9. "Orange is the New Black" (Netflix)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Enligt mitt tycke Netflix tveklöst bästa produktion (släng dig i väggen "House of Cards"!) kom för ett par veckor sedan med sin andra säsong. Som vanligt i bästa Netflix-anda i ett enda svep. Jag har därför maratontittat och jag har dessutom njutit i fulla drag. Den andra säsongen av "Orange is the New Black" gjorde mig definitivt inte besviken, jag tror tamejfanken att jag till och med gillade denna säsong mer än den första, mycket starkt jobbat. Välspelad, dramatisk, ärlig och ibland hutlöst rolig!

8. "The Red Road" (Sundance Channel)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ifjol briljerade Sundance med den smått fantastiska serien "Rectify" (som för övrigt drar igång sin andra säsong just ikväll) och i år följde de alltså upp med thrillerdramat "The Red Road". Denna må inte ha varit exakt lika stark som "Rectify" men var ändå en ren fröjd att följa. Riktigt kul att Jason Momoa fick chansen till att visa att han verkligen har talang, jag blev mycket glatt överraskad. Spännande, välskriven, välspelad och riktigt stämningsfull. Sundance har även förnyat denna, jippie!

7. "24 - Live Another Day" (Fox)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ännu en fuling från min sida då säsongen inte riktigt har sänts färdigt ännu. För min egen del gör det dock inte så mycket då jag hittills har njutit så pass mycket av dess avsnitt. Serien har definitivt gjort ett rejält uppryck ifall man jämför den med där den avslutades sist (2010). Inte många gånger jag applåderar en reboot, ja eller ifall man hellre vill kalla den för ett "återupplivande", men denna gång fungerade det sannerligen. Nu krävs det väl mer eller mindre att man tidigare gillade "24" och Jack Bauer, det både gjorde och gör jag! Återigen TV:s bästa actionserie.

6. "Justified" (FX)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Att år efter år ha fått följt Raylan Givens (Timothy Olyphant) & co i de skumma vidderna i Harlan County, Kentucky har milt uttryckt varit en ren fröjd. Jag är riktigt torsk på serier som just denna och årets säsong var absolut inte något undantag vad det gäller kvalitet. Nästa år tar dock sagan slut då FX sänder den absolut sista säsongen. Ifall man söker en serie med coola dialoger och minst lika coola tillika välskrivna karaktärer, look no further!

5. "Game of Thrones" (HBO)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Efter varje säsong av "Game of Thrones" har jag alltid sagt för mig själv; vilken jäkla säsong och att de bara vågar!? Japp och i år får jag väl säga det igen; vilken jäkla säsong och att de bara vågar!? Sådana här serier tillhör egentligen inte mitt läger, men HBO har, trots genren, fullständigt dragit mig in och nu kan jag inte sluta titta. Detta är så klart imponerande, det är alltid lättare att få folk att gilla en TV-serie i en genre de vanligtvis uppskattar. Det är dock desto svårare att få dem att titta på en TV-serie i en genre de vanligtvis skyr. Nu är "Game of Thrones" en rätt vuxen produktion och det är nog just det som jag gillar. Tänk ifall fler fantasyserier/filmer kunde ligga på den här blodiga, perversa, bisarra nivån, då hade jag nog uppskattat genren desto mer. För övrigt välspelad, välskriven, spännande, snygg och oförutsägbar. Ja ifall man nu inte läst böckerna det vill säga.

4. "Shameless" (Showtime)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Precis som med "Justified" har jag suttit och imponerats av den här serien några år nu och nästa år är den lyckligtvis tillbaka igen. Jag kan väl börja med att säga att skådespelarna i den här serien, samtliga, inte endast underbara William H. Macy, egentligen förtjänar att vinna vartenda skådespelarpris out there, vilken cast! Nu är dock inte "Shameless" så där väldans rumsren och sådana produktioner brukar dessvärre oftast förbises eller helt enkelt ignoreras fullständigt. Tragiskt. Årets säsong var minst lika bisarr, dramatisk, rolig och rörande som dess tidigare, möjligtvis att den i många stunder var lite mörkare men det ser jag endast som positivt. Nä, det är bara hatten av för denna, lätt en av de bästa TV-serierna just nu.

3. "Hannibal" (NBC)
Alana: "Wheres Jack?"
Hannibal: "In the pantry."

Ni som sett årets säsong av utsökta "Hannibal" och just det sista avsnittet vet nog precis vilken scen dessa fraser är hämtade från (se bilden ovan). Jag vet inte, jag tyckte det var något speciellt med den scenen och den visade definitivt på hur jäkla bra Mads Mikkelsen är som den fullständigt iskalle och empatilöse Hannibal Lecter. Jag fick ståpäls. Det är för bedrövligt att en sådan här pass stark serie ska kämpa med svaga tittarsiffror, i våras satt man där i flera veckor och oroade sig för seriens eventuella framtid. Nu är den dock förnyad och vi kan alla andas ut, i alla fall i ett år till. Jag efterlyser fler sådana här originella och vågade serier på de markbundna kanalerna, jag är så trött på det gamla vanliga tugget. Tack och lov vet Hannibal hur man serverar en "välsmakande" och överraskande middag!

2. "True Detective" (HBO)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Nej det blir inte någon förstaplacering för mästerverket "True Detective" även ifall den alla gånger hade förtjänat det. Låter det konstigt? Grejen är att det nämligen finns ännu en serie jag tycker är precis lika bra, därför får vi helt enkelt se plats 1 och 2 som mer eller mindre delad. "True Detective" har jag dessutom haft som list-etta tidigare så nu får en annan serie stoltsera där istället. Att någon annan debuterande serie ens skulle komma i närheten av "True Detective" trodde jag aldrig och än mindre under samma TV-säsong, helt makalöst. För övrigt är den här serien en gigant bland giganter, ett givet kort för en thrillerälskare. Så in åt h-vete välskriven, grymt välspelad och förbaskat oförutsägbar. Dessutom har den en stil och look att dö för, tack för den HBO!

1. "Fargo" (FX)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Uffda så bra! Att en filmbaserad TV-serie (som dessutom baseras på en så pass stark och ikonisk film som "Fargo") skulle gå och bli så här jäkla bra hade jag aldrig ens kunnat föreställa mig. Redan då piloten drog igång stod det dock klart; f-n, det här kan bli riktigt jäkla fantastiskt och resten är nu gedigen TV-historia. Castingen är on the spot med Thornton och Martin Freeman i fronten, jag vill dock även höja ett glas för Colin Hanks som jag tycker passar in som handen i handsken. Dialogerna är ren magi, de är av precis samma magi som vi fick ta del av i originalfilmen för snart 20 år sedan. Detsamma gäller alla de härliga karaktärerna och de bisarra situationer de sedermera hamnar i. Uppfinnesrikedomen i den här serien vet inga gränser, det finns scener och dialoger här som utan några som helst problem skulle kunna vara hämtade från just originalfilmen. Tillsammans med "True Detective" är detta tveklöst årets (hittills) bästa serier och kommer det fler serier under 2014 av den här kalibern får jag nog nypa armen både gul och blå! Heck yeah!

Fler serier under 2014 värda att nämnas; "Veep", "The Americans", "Vikings", "House of Cards", "Silicon Valley" och "Chicago PD".

Så, nu är det er tur, nu vill jag se era listor! Topp 10 eller Topp 5, skrivna motivationer eller inga alls. Gör som ni vill, huvudsaken är att det är en slags lista. Vore kul att se vilka serier som oftast hamnar i toppen? ("Game of Thrones" kanske?) Lista och skriv här under i kommentatorsfältet! OCH, ha en underbar midsommar!
| 19 juni 2014 18:00 |