Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

4 oktober 2023 | 12:00

Den hyllade westernserien nästan alla missade - finns nu på Viaplay

"Ett rent och skärt mästerverk" kallade vi den i vår gamla fullpottsrecension. Tillhör du en av de få svenskar som såg "Deadwood" när det begav sig?
David Milchs skitiga westernklassiker "Deadwood" från 2004 tillhör skaran av HBO:s allra bästa tv-serier som släpptes under början av 00-talet. Under samma tid som man pumpade ut kritikerfavoriterna "The Sopranos", "The Wire" och "Six Feet Under". Från och med idag finns alla tre säsongerna tillgängliga för nya tittare hos Viaplay!
 
Timothy Olyphant och Ian McShane bjöd på sina karriärers hittills bästa rollprestationer under "Deadwood"-åren. Sedan fortsatte ju Olyphant imponera i den mer moderna westernserien "Justified" (som även den finns hos Viaplay) i många år till. Under den allra första säsongen fick "Deadwood" draghjälp av "The Sopronos" femte säsong, men sedan blev det allt färre som fortsatte titta, trots att hyllningarna från tv-kritikerna fortsatte att strömma in:
 

13 år efter nedläggningen kom långfilmen

 
Ian McShane som Al Swearengen och Timothy Olyphant som Seth Bullock i "Deadwood".
 
- "Deadwood" har många huvudkaraktärer, men den största karaktären av dem alla är staden själv. Berättelserna är minst lika många; i "Deadwood" finns kriget mot indianerna, en seriemördare, legendariska revolvermän, våldtäkter, familjemotsättningar, bankrån och självklart den stora guldrushen som ständigt påverkade staden, både positivt och negativt. Allt detta har sedan Milch mycket skickligt vävt in i ett damm av skit, blod, tårar, svett och rent jävlaranamma!, skrev MovieZines recensent i recensionen som täckte alla tre säsongerna
 
Efter tre säsonger lades "Deadwood" ned efter att HBO och seriens skapare inte lyckades komma överens om längden på den fjärde säsongen. Det slutade med att man kom överens om att låta Milch avsluta berättelsen i två långfilmer... som sedan aldrig blev av. Istället dröjde det 13 år innan "Deadwood: The Movie" fick knyta ihop säcken 2019 med flera av de gamla huvudkaraktärerna tillbaka i sina roller, men inte som en direkt fortsättning på serien då det hade gått så lång tid mellan produktionerna.
 
 
Alla tre säsonger av "Deadwood" finns nu tillgängliga hos Viaplay. Sedan tidigare finns säsongerna också att se hos SkyShowtime (dock oklart hur länge den ligger kvar där efter inflytten hos Viaplay) samt givetvis även hos HBO Max. Om du är sugen på att se "Deadwood: The Movie" så är det däremot mot endast HBO Max som låter oss knyta ihop "Deadwood"-säcken helt och hållet. 
 

Läs också: Timothy Olyphant förtjänar din uppmärksamhet

 
Tillhör du en av de få svenskar som redan har hunnit beta av "Deadwood", eller har det äntligen blivit dags att damma av den gamla westernklassikern? Kommentera gärna nedan!
| 4 oktober 2023 12:00 |