Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

17 augusti 2013 | 16:01

Vi tar tempen på den svenska filmhösten

Från A som i Alfons Åberg till Monica Z: MovieZine guidar dig genom den svenska filmhöstens alla sevärdheter.

Kända böcker har filmatiserats, barn och ungdomar har uppmärksammats, världens filmfestivaler har snappat upp flera godbitar och dokumentärernas framfart vet inga gränser. Hur het är den svenska filmhösten egentligen?

Låt oss kolla närmare på 15 filmer alla kommer prata om.

Publikdragarna

Snabba Cash - Livet deluxe - 30 augusti
Pepp-o-meter: 9/10 

För oss som följt Jens Lapidus gangstervärld, antingen i bokform eller genom två tidigare stenhårda filmer, kommer nu den sista sammandrabbningen. Jorge (Matias Varela) planerar en sista stöt och JW (Joel Kinnaman) får reda på den otäcka sanningen om vad som hänt hans syster.

- Jag har försökt att göra mer av en popcornfilm, men ändå gjort research på vad som kan tänkas finnas i en värdedepå. Den filmen tjänar på att ha en viss grad av autenticitet, även om den perfekta mixen är att få in lite Shakespeare och lite saga i det, säger regissören Jens Jonsson.

Skumtimmen - 27 september
Pepp-o-meter: 4/10 

En dimmig sensommardag i början av sjuttiotalet på norra Öland försvinner en liten pojke utan några som helst spår. I dagar letar familjen, polisen och frivilliga efter honom. Tjugo år senare får pojkens mor Julia ett oväntat telefonsamtal. Daniel Alfredson ("Flickan som lekte med elden") regisserar Lena Endre i en thriller som nästan garanterat får de deckarsugna tanterna ur stugorna

- Det är ju varje förälders mardröm, det absolut värsta som inte får inträffa har hänt, säger Lena Endre till MovieZine.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann - 25 december
Pepp-o-meter: 8/10 

48-årige Robert Gustafsson har med hjälp av lite filmsminksmagi blivit 100-årige Allan. Men den här gubben vägrar att sitta still och vänta på döden. På sin födelsedag rymmer han iväg, och tar med oss på en resa genom sitt minst sagt händelserika liv. Jonas Jonassons bok har sålt i över 700.000 ex bara i Sverige.

Sune på bilsemester - 25 december
Pepp-o-meter: 0/10 

Familjen Anderssons äventyr: andra sommaren. Nu ska Sune, pappa Rolf, Håkan Bråkan och resten av familjen bila genom Europa. Vad kan möjligen gå snett? Den förra filmen blev årets största svenska biosuccé, och oavsett vad kritikerna tycker lär också fortsättningen bli en mastodonthit. Hannes Holm svarar åter för regin:

- Den kommer innehålla precis de moment som vi kan förvänta oss med lite skruv, säger Hannes Holm till MovieZine om "Sune på bilsemester".

Snackisarna

Monica Z - 13 september
Pepp-o-meter: 10/10 

Berättelsen om Monica Zetterlund kan bäst beskrivas som en mognare version av "Känn ingen sorg". Regissören Per Fly och magiska debutanten Edda Magnason tar med oss på en känsloladdad karusell, en film om drömmar, uppoffring, och jazz såklart. Nästa vecka tävlar de på Montreals filmfestival.

Hotell - 4 oktober
Pepp-o-meter: 7/10 

Förväntningarna är höga när Lisa Langseth regisserar Alicia Vikander på nytt. Sist blev det en Guldbaggenominering till den ena och en Bästa skådespelerska-Guldbagge till den andra, när de släppte "Till det som är vackert" år 2010. Här ska det handla om Erika, en tjej som har allt tills livet rasar samman, och hon börjar i gruppterapi. "Hotell" är uttagen till höstens filmfestival i Toronto.

Mig äger ingen - 8 november
Pepp-o-meter: 6/10 

Kjell-Åke Anderssons nya drama med Mikael Persbrandt i huvudrollen kallas för "en gripande men samtidigt varm och humoristisk berättelse" om 5-åriga Lisas villkorslösa kärlek till sin alkoholiserade pappa. Det är också en skildring av Sverige på 70-talet och arbetarklassens bleknande ideal. Fritt efter Åsa Linderborgs självbiografi.

- Roller som är komplexa innehåller möjligheter att göra ett porträtt av en hel människa och det ställer större krav på skådespelaren. Härdarmästare Hasse är en hel människa och jag hoppas att jag ska göra honom rättvisa, säger Persbrandt om rollen.

Ömheten - premiär i höst
Pepp-o-meter: 3/10 

För 2 år sedan vann Sofia Norlin Stockholms filmfestivals långfilmsstipendium. Filmen valde hon att spela in i hemorten Kiruna. Sebastian Hiort af Ornäs ("Sebbe") och Lina Leandersson ("Låt den rätte komma in") gör huvudrollerna, som några ungdomar som tar sina första steg mot framtiden och brottas med sina liv i förändring. Premiärvisas på Stockholms filmfestival i november.

Dokumentärerna

Belleville Baby - 27 september
Pepp-o-meter: 7/10 

Mia Engbergs poetiska dokumentär är en film om kärlek, tid och det som går förlorat. Ett oväntat telefonsamtal från en sedan länge försvunnen älskare återväcker minnen av deras tid tillsammans: våren i Paris, demonstrationerna, vespan och katten som hette Baby. Vann pris på Tempo Dokumentärfestival i våras.

Min stulna revolution - 18 oktober
Pepp-o-meter: 4/10 

Efter en rad framgångsrika dokumentärer om kvinnors villkor i Iran ("Prostitution bakom slöjan", "Fyra fruar och en man") har Nahid Persson Sarvestani i sitt filmskapande nått fram till sitt livs smärtpunkt: avrättningen av hennes lillebror.

De dansande andarnas skog - 29 november
Pepp-o-meter: 2/10 

Linda Västrik har i perioder levt tillsammans med pygméstammarna i den tropiska regnskogen vid Kongoflodens bäcken. Hennes film är ett dokument om människorna i en by och hur de tacklar händelser som svårigheter att få barn och att hela stammens framtid hotas av de internationella skogsbolagens avverkning.

Familjefilmerna

Hokus Pokus Alfons Åberg - 23 augusti
Pepp-o-meter: 5/10 

Barnens favorit är tillbaka, med en ny långfilm på bio. När han inte leker sjörövare med sina kompisar så drömmer 7-åriga Alfons Åberg om en egen hund. En lekfull terrier - precis en sådan som den gamla trollkarlen har.

LasseMajas Detektivbyrå: Von Broms hemlighet - 18 oktober
Pepp-o-meter: 4/10 

Lasse och Maja hittar en gammal mystisk kista. Den visar sig tillhöra den excentriska släkten Von Broms. Ett flera hundra år gammalt släktbråk blossar upp, och plötsligt är kistan stulen. Med bl.a. Peter Magnusson och Nassim Al Fakir.

Vi är bäst! - 18 oktober
Pepp-o-meter: 9/10 

På pricken 15 år efter "Fucking Åmål", en slagfärdig debut som verkligen skakade om den stela svenska filmvärlden, är Lukas Moodysson tillbaka. Också den här gången ska det handla om tjejer i tonåren: Bobo, Klara och Hedvig, som startar ett punkband utan att ha instrument att spela på, trots att alla säger att punken är död.

- Det är en film för alla som är 13 år, alla som någon gång varit 13 år och alla som någon gång ska bli 13 år, säger Moodysson om filmen som ska visas i både Toronto och Venedig i höst.

IRL - 25 oktober
Pepp-o-meter: 7/10 

Elias kommer inte undan sina plågoandar. De finns överallt i skolan, på tunnelbanan och spyr sitt hat över honom på nätet. Han flyr in i The Secret World, ett onlinespel med tusentals spelare där Elias ikläder sig den oövervinnelige krigaren Eli4sw4rb0ts skepnad. Erik Leijonborg ("Inte ens det förflutna") regisserar Valter Skarsgård i en tonårsthriller, efter samma förlaga som belgiska "Ben X":

- Det är ett ondskefullt äventyr med mobbning och hela deras värld. Men en äventyrsfilm är kanske svårt att säga. Ett dramaäventyr om ondska bland ungdomar. Hur låter det som genre? säger regissören till MovieZine.

Vilken av höstens svenska filmer ser du mest fram emot? Kommentera nedan.

| 17 augusti 2013 16:01 |