Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 oktober 2023 | 13:00

Vi mister en legend - 90-åriga Michael Caine går i pension

Den brittiska veteranen Michael Caine är numera 90 år och efter fina recensioner för senaste filmen ”The Great Escaper” överger han nu skådespelandet.
Du känner igen hans röst, du känner igen hans ansikte och du känner troligen igen hans namn - sir Michael Caine. Men efter en 77-årig karriär och 176 roller känner dock Oscarsvinnaren att det är dags att gå i pension.
 
- Jag säger hela tiden att jag ska gå i pension. Nu ska jag äntligen det. Jag tänkte, jag har precis spelat huvudrollen i en film och fått otroliga recensioner... Vad kan jag göra som överträffar detta? sade skådespelaren till BBC:s radioprogram Today.
 
Filmen i fråga är verklighetsbaserade ”The Great Escaper” där Caine spelar en krigsveteran från andra världskriget som i smyg rymmer för att närvara vid en minnesstund av landstigningen i Normandie. Dramat som hade brittisk premiär i september har fått fint mottagande, speciellt för rollprestationerna av Caine och motspelaren Glenda Jackson, som avled efter inspelningen.
 
Caine har tidigare sagt att han på grund av åldern har svårt att gå, även under inspelningen av filmen, och därför ansåg sig vara pensionerad. En annan anledning till pensionen menar Caine är bristen på huvudroller för skådespelare i hans ålder, skriver Deadline.
 
- De enda rollerna jag kan få nu är 90-åriga män. Eller kanske 85. De kommer inte att vara huvudpersonen. Det finns inga 90-åriga huvudkaraktärer, det kommer alltid att vara unga, snygga män och kvinnor. Så jag tänkte att jag lika gärna kunde lämna alltihop.
 
Det är oklart om och när ”The Great Escaper” kommer till Sverige men självklart hoppas vi få se Caine i hans stora avsked.
 
Kommer du att sakna Michael Caine på vita duken? Vilken är din favoritroll?
| 14 oktober 2023 13:00 |